Банкеръ Daily

Финансов дневник

Der Speigel: Италия трябва да се страхува от тежки санкции

Италианското правителство е в кризa, a сега има и заплаха от нови проблеми с Брюксел: Европейската комисия е близо до откриването на процедури срещу Рим заради свръхзадлъжнялост, информира германското издание Der Spiegel.

Дълго време Eвропейската комисия наблюдаваше действията на Италия, но сега изглежда, че търпението й е изчерпано: днес може да бъде задействана процедура, която заплашва правителството в Рим с тежки санкции.

Очаква се решението да бъде взето около обяд на седмичната среща на комисарите на ЕС. Още в понеделник началници от кабинета вече бяха договорили, че е целесъобразно да се започне процедура за прекомерен дефицит срещу Италия. Комисията може да предприеме тази стъпка, ако държава-членка наруши Пакта за стабилност и растеж на ЕС. Неговият най-важен критерий - бюджетен дефицит от максимум три процента от брутния вътрешен продукт - се приема от Италия. Но страната масово нарушава един друг: публичен дълг от 60% от брутния вътрешен продукт е позволен. В Италия е 130 процента.

Според правилата, Рим ще трябва постепенно да намали тази планина от задължения. Но коалицията на дясната "Лига" и популистко движение "Пет звезди" вървят в обратна посока: искат да се намалят данъците, да бъдат увеличени социалните разходи и да се направят нови инвестиции. Това, твърдяха от правителството в Рим в края на 2018 г., ще стимулира икономическия растеж до 1,5% годишно. През първото тримесечие на 2019 г. той е само 0,1%.

Ако Европейската комисия започне производство в сряда, Италия е изправена пред тежка глоба. Но пътят е дълъг. Първо, Комисията ще предаде въпроса на Съвета на министрите на финансите на ЕС. След това неговият Икономически и финансов комитет ще изготви доклад, който се връща към Комисията. След това са предвидени 15 допълнителни стъпки, докато Съветът на министрите на ЕС, действащ с квалифицирано мнозинство, може да реши да наложи глоба в размер на 0,5% от брутния вътрешен продукт на Италия, която в момента би възлизала на около десет милиарда евро.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във