Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ДЕПУТАТЪТ РУСИ СТАТКОВ АТАКУВА БНБ С ПРАШКА

ЕМИЛИЯ МИЛАНОВА ЩЕ РЪКОВОДИ УПРАВЛЕНИЕ БАНКОВ НАДЗОР ОЩЕ ШЕСТ ГОДИНИ

Емилия Миланова бе преизбрана за подуправител на БНБ за втори мандат със 119 гласа за и един против, а петима депутати се въздържаха. Резултатът не изненада никого. Оживление в пленарната зала предизвикаха единствено въпросите на депутата от БСП Руси Статков към кандидатката. Той разпитва за всичко, което не засяга пряко работата на Миланова, и не попита нищо по същество, свързано с нея.
Тези дни в медиите бившият председател на бюджетната комисия Йордан Цонев обвини директно ръководството на БНБ в толериране на една кредитна институция, известна като банката на кръга Олимп, затова че тя от една година е получила право да обслужва такива крупни юридически лица, които са й позволили да увеличи близо два пъти балансовите си показатели - атакува вятърните мелници Статков. - Как се случи така, че една банка за такова кратко време успя да се развие толкова бързо, и изпълнявало ли е ръководството на БНБ политически поръчки. Оказвали ли са Емилия Миланова и Светослав Гаврийски подкрепа на Стопанска и инвестиционна банка под политическо давление?
Срещу питането на Статков реагира самият Йордан Цонев:
Не смятам, че БНБ има отношение към случаите, които съм описал в моята публикация. През трите и половина години, когато председателствах бюджетната комисия, аз съм срещал от ръководството на БНБ и от Емилия Миланова, като началник на управление Банков надзор, само коректност и изключителен професионализъм. Лично аз като политик и професионалист нямам никакви претенции към тяхната работа и ще подкрепя избирането на Емилия Миланова за подуправител за втори мандат - заяви Цонев.
Руси Статков обаче извади прашката с дребните камъчета, преповтаряйки стария слух, че ако не политическа зависимост, между Миланова и премиера Иван Костов има кумство. Депутатът явно се е предоверил на жълтите вестници. Защото, ако си бе направил труда да проучи въпроса за прословутото кумство, щеше да установи, че подобна връзка между подуправителката и министър-председателя няма. Наложи се лично управителят на Централната банка Светослав Гаврийски да декларира пред опозицията, че между Иван Костов и Емилия Миланова не съществуват подобни отношения.
Още по-смешно прозвуча обвинението на Статков, че управителният съвет на БНБ бил разрешил на СИБанк да ползва държавни средства. Червеният депутат явно визираше сметките на НОИ, на Държавния резерв, на митниците и на съдебната система, чието обслужване пое банката. Атаката вече бе и без прашка, и без камъчета. Достатъчно бе народният представител да хвърли едно око на законите, за да разбере, че БНБ не може да се меси в избора на бюджетните институции за обслужващата ги банка. Именно с тези аргументи управителят Светослав Гаврийски парира депутатските упреци: Централната банка не може да оказва влияние на която и да е кредитна институция по отношение на това, какви средства и от кои клиенти тя ще привлече. БНБ също така няма как да накара една фирма или ведомство да си сложи парите в определена кредитна институция, съобщи Гаврийски. - Накрая искам да декларирам, че през изминалите четири години върху мен или върху г-жа Миланова не е оказван натиск от нито една политическа сила.
През следващите шест години Емилия Миланова ще продължи да бъде началник на управление Банков надзор. Тя ще следи дали банките изпълняват изискванията на закона и на наредбите на БНБ, ще решава какви наказания да налага на провинилите се институции, ще подписва сертификатите на банковите мениджъри, ще преценява дали фирма или гражданин имат право да са собственици на повече от 10% от капитала на банка. По нейно предложение управителят на БНБ ще може да даде или да отнеме банков лиценз. С други думи, до 17 юни 2007 г. Миланова ще разполага с огромна финансова власт, но и ще трябва да се примири с обстоятелството, че ще бъде под постоянния прицел на засегнати от действията й бизнесгрупировки, които винаги ще могат да я атакуват чрез своите политически и медийни лобита.

Facebook logo
Бъдете с нас и във