Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ДЕПУТАТЪТ ЖОТЕВ НЕ ПУСКА БИОХИМ

Най-малко на новоизлюпения депутат и бивш вицепремиер Петър Жотев трябва да му бъде напомняно, че като народен представител няма право да участва в надзорни и управленски структури на фирми. Освен ако има формални пречки да ги напусне.
Така че, ако спазваше закона, Жотев вече трябваше да е подал оставка от надзорния съвет на БИОХИМ. И освобождаването му нямаше да предизвика никакъв проблем, тъй като там бившият вицепремиер само представлява БКК. А съветът на директорите на компанията може да назначи на часа друг човек на негово място. Но неизвестно защо депутатът Жотев си прави оглушки и не желае да се разделя с банковото кресло и с полагащото се за тази блага позиция възнаграждение. Вероятно той се надява ръководството на парламента да си затвори очите.
Истината е, че когато става въпрос за висши финансови и държавни постове, Жотев винаги се държи, меко казано, особено. А в конкретния случай няма никакъв смисъл да се чака свикването на общо събрание на БКК, за да бъде избран нов борд на директорите, който да назначи свой представител в надзорния съвет на БИОХИМ на мястото на Жотев.
Що се отнася до другия надзорник на БИОХИМ - бившият министър на строителството и регионалното развитие и сегашен депутат от ОДС Евгени Чачев, то за разлика от Жотев той е избран в качеството си на физическо лице. По тази причина дори и да подаде оставка, Чачев може да бъде освободен само от общото събрание на банката. А такова едва ли ще има до средата на октомври. Така че към ексстроителния бос не може да бъде отправен упрекът, че зорлем стои в надзора на БИОХИМ и нарушава разпоредбите, забраняващи на депутатите да участват в управленските структури на фирми.

Facebook logo
Бъдете с нас и във