Банкеръ Daily

Финансов дневник

Депутатите вдигнаха прага на регистрация по ДДС на 100 000 лева

Единодушно с 212 гласа "за", без нито един "против" и "въздържал се", депутатите приеха на първо четене промени в Закона за данъка върху добавената стойност (ДДС), с които се завишава минималният праг на облагаемия годишен оборот за регистрация по ДДС от 50 хил. лв. на 100 хил. лв. от 1 януари догодина. Проектът е внесен от Мартин Димитров и група народни представители от парламентарната група на "Демократична България". Той предвижда в началото на 2024 г. прагът да се вдигне още - на 166 хил. лв., но вносителите обявиха, че между двете четения ще внесат корекции, свързани с отпадането на предложението, защото това е дебат, който ще се води догодина. Освен това е нужна втора дерогация от Европейския съюз, обясни Димитров. По думите му предложените промени в закона за ДДС ще засегнат голям брой малки и средни предприятия, които ще станат по- конкурентоспособни, ще намалят административните си разходи и ще могат да прехвърлят това и към своите клиенти. 100 000 лв. е приблизителната стойност на средното ниво на прага за регистрация в ЕС и ЕК няма да има основание да откаже, аргументира се депутатът от ДБ. Три дни да е срокът за предложения между двете четения, реши парламентът. Ефектите за бюджета, в зависимост от това колко фирми ще изберат да се дерегистрират, ще бъдат загуби между 85 и 130 милиона лева, уточняват вносителите.

Сегашният праг за регистрация, действащ от 1 януари 2003 г., започва да създава големи затруднения за малките стопани, които вече рутинно имат обороти над прага, което налага регистрирането им и увеличава административната тежест, аргументират се авторите на предложението.

Александър Иванов обяви, че групата на ГЕРБ-СДС ще подкрепи вдигането на прага за задължителна регистрация, а мярката е и част от предизборната им програма. Колегата му Румен Христов посочи, че след края на многото на брой кризи, се надява Европа отново да се върне към дебата за единната ДДС ставка, за която СДС настоява. Вдигането на прага за регистрация засяга и хората със свободни професии като писатели и художници, подчерта той.

Стоян Таслаков от ПГ на "Възраждане" също изрази подкрепата си към предложението, което по думите му е полезно за бизнеса. Промяната ще облекчи малките фирми откъм административни и счетоводни такси, отчете той.

От "Има такъв народ" също застанаха за проекта. Той ще доведе до прогнозируемост за малките фирми да направят разчетите си, обясни Снежанка Траянска.

Искрен Митов от ПП заяви, че това е победа за малкия бизнес. "Законът, който разглеждаме днес, е един от тези закони, който обедини коалиционни партньори, управляващи и опозиция и днес всички сме тук в залата, за да го приемем. На фона на всички политически кризи, днешният ден е една дългоочаквана победа за малкия и среден бизнес в България. Вече 20 години прагът за задължителна регистрация по ДДС не е променян", изтъкна той.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във