Банкеръ Daily

Финансов дневник

Депутатите се захващат с КТБ до края на седмицата

Очаква се до края на седмицата депутатите да гласуват промени в Закона за кредитните институции, с които да предотвратят фалита на Корпоративна търговска банка. Това стана ясно от думите на лидера на НФСБ и съпредседател на Патриотичния фронт Валери Симеонов. Той подчерта, че все още не се е запознал с доклада на БНБ, но ставало дума за законова промяна, защото в противен случай банката може да фалира. Останалите лидери на парламентарни групи обаче отрекоха информацията за законови поправки.

Очаква се още утре да бъде създадена временна бюджетна комисия. Най-вероятно тя ще се оглавява от депутата от ГЕРБ Менда Стоянова. Депутатите ще създадат и още една временна комисия по правни въпроси, която да подготви законопроектите за обсъждане в пленарната зала.

Вчера, когато беше и първият работен ден на 43-ото Народно събрание, БНБ внесе доклад за КТБ, от който става ясно, че се очаква отнемане на лиценза на банката. Освен това Управителният съвет на Централната банка призова народните представители да бъде създадена временна комисия с участието на всички парламентарно представени сили, която приоритетно да обсъди казуса около Корпоративна банка още със започването на деловата работа по структурирането на парламента.

Окончателно решение за КТБ трябва да бъде взето до 20 ноември. До 31 октомври пък одиторите трябва да представят в БНБ съответните надзорни отчети, които са необходими за вземане на решенията, предвидени в Закона за кредитните институции.

До края на седмицата освен с КТБ народните представителите ще са ангажирани и с изслушването на четирима министри от служебния кабинет. Регионалният министър Екатерина Захариева ще говори за за готовността за предстоящия зимен сезон, здравния министър Мирослав Ненков - за проблеми със задължителния имунизационен календар, а министрите на правосъдието Христо Иванов и на вътрешните работи Йордан Бакалов - за предприети мерки от страна на правителството по проблемите със засилващия се миграционен натиск към страната ни.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във