Банкеръ Daily

Финансов дневник

Депутатите се скараха заради избора на управител на БНБ

Елисавета Белобрадова (ДБ), Тошко Йорданов (ИТН) и Костадин Ангелов (ГЕРБ-СДС)

Депутатите се скараха заради правилата за избор на нов управител на БНБ. Това е втора процедура в рамките на настоящия парламент, до която се стигна заради липсата на кандидат, който партиите да подкрепят единодушно. Разногласия се появиха и сред народни представители от управляващата коалиция. Точката за избор на управител на БНБ беше вкарана допълнително в дневния ред по настояване на "Има такъв народ". От "Продължаваме промяната" се опитаха да блокират това с липса на кворум, но безуспешно.

В крайна сметка, със 120 гласа "За", 25 гласа "Против" и 73 гласа "Въздържал се", Народното събрание прие процедурните правила за избор на нов управител на БНБ в парламентарната бюджетна комисия и реши, че крайният срок за внасяне на кандидатури изтича след една седмица - на 23 март.

Отхвърлено бе редакционното предложение на председателя на ПГ на "Продължаваме Промяната" Андрей Гюров срокът да е 14 дни (първоначално той предложи 20), като "за"  бяха 97 депутати, "против" - 88, а 26 се въздържаха.

Предложението на Гюров не срещна подкрепа както от "Има такъв народ", така и от опозицията. Йордан Цонев от ДПС каза, че партията би подкрепила 14 дни, но не и 20, и при гласуването от парламентарната група основно се въздържаха. 

Председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов обърна внимание, че, когато една комисия е предложила нещо, е логично да се приемат решенията на експертите, които парламентарните групи са изпратили там. Той не се съгласи с първоначалното предложение за 20 дни, както и с аргумента за връзката между войната в Украйна и избора на гуверньор на БНБ.

Според решението предложения за кандидати правят парламентарните групи или отделни депутати, те се внасят чрез председателя на парламента в седемдневен срок от приемането на процедурните правила, придружават се с мотиви и писмено съгласие на номинирания да бъде предложен. Нужни са документи, удостоверяващи професионализма на кандидата в областта на икономиката, финансите и банковото дело. Той трябва да има минимум степен "магистър".

Предложенията и документите са публикуват не по-късно от седем дни преди изслушването на специализирания тематичен сайт на интернет страницата на парламента. Кандидатите подлежат на предварителна проверка за принадлежност към бившата ДС и разузнавателните служби на БНА. Медиите могат да изпращат в комисията по бюджет и финанси въпроси към кандидатите.

За избран се счита този, който при явно гласуване чрез компютъризираната система - по азбучен ред, ако има повече от един претендент, е получил повече от половината от гласовете на присъстващите в залата депутати. Ако няма събран необходимият брой гласове, се провежда второ гласуване, в което участват първите двама с най-много подкрепа. Ако и в този случай няма избран, НС приема решение за откриване на нова процедура за избор.

В последвалата дискусия Владимир Табутов от ПП каза, че първата фаза от процедурата се е провалила не само заради "Продължаваме Промяната", тъй като всяка парламентарна група има право да предложи свой кандидат. Предложението на ПП е за конструктивен диалог сега с политическите сили в Народното събрание и с обществото, посочи той.

В крайна сметка със 120 гласа "за", 25 "против" и 73 "въздържал се" Народното събрание реши, че крайният срок за номиниране на кандидат-управители на БНБ изтича на 23 март. Предложението бе подкрепено от "Има такъв народ", ГЕРБ, ДПС и "Възраждане".

Първоначално приетият срок, в който парламентарните групи могат да направят предложения за нов управител на БНБ, изтече на 8 март. А мандатът на настоящия гуверньор Димитър Радев изтече през юли миналата година.

Все още не е ясно кой ще бъде кандидатът на управляващата коалиция, но в споразумението между формациите, които са част от нея, е записано, че кандидатурата трябва да е „единна“. Сред споменаваните имена бяха Илиян Михов, ректор на ИНСЕАД  - един от най-престижните световни университети, и Любомир Каримански от „Има такъв народ“.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във