Банкеръ Daily

Финансов дневник

Депутатите разрешиха на Горанов да преговаря за 3 млрд. лв. нов дълг

Парламентът даде мандат на кабинета да започне разговори за поемане на външен дълг до 3 млрд. лв. Това стана на извънредно заседанието на комисията по бюджет и финанси, което се състоя в почивката между доклада за актуализацията на държавния бюджет за 2014 година и дебатите по него.

"Това решение ни дава повече време. За да не стоим да чакаме актуализацията и да можем да водим разговори за това", заяви финансовият министър Владислав Горанов след заседанието. Той потвърди, че размерът на дълга е същият, който е заложен в проекта за актуализация.

Актуализацията на бюджета предвижда поемане на нов дълг до 4.5 млрд. лв. като до 3 млрд. лв. ще бъдат набавени чрез синдикиран заем от международни финансови институции, а останалите 1.5 млрд. лв. - чрез пласиране на ценни книжа на вътрешния пазар.

"Дадохме мандат на правителството да започне разговори за нов външен дълг до 3 млрд. лева", обяви след заседание на временната бюджетна комисия бившият финансов министър в кабинета "Орешарски" и настоящ депутат от ДПС Петър Чобанов.


"Разрешението за емитиране на нов дълг ще бъде валидирано на практика при приемане на актуализацията. Ако тя бъде приета, ще влезе в сила възможността за вземане на дълг", уточни Чобанов. 


Заемът няма да бъде гарантиран чрез емитиране на облигации, тъй като нямало време. Той ще бъде по-малко ликвиден и съответно по-скъп.

Според Чобанов преговорите за новия заем трябва да започнат веднага, защото е реалистично актуалзиацията на бюджета да бъде обнародвана в държавен вестник най-рано в началото на декември и тогава няма да има време.

Facebook logo
Бъдете с нас и във