Банкеръ Daily

Финансов дневник

Депутатите приеха окончателно данък "уикенд"

Всички служебни вещи, които се използват и за лична употреба, ще бъдат облагани с 10 процента данък. Това решиха окончателно депутатите с въвеждането на така наречения данък "уикенд". Промяната стана факт с приети на второ четене промени в Закона за корпоративното подоходно облагане.

Без дебати парламентът прие и с 10% данък "уикенд" да се облагат служебните коли и мобилните телефони. Данъчната основа, върху която ще се изчислява ставката, е различна в зависимост от използваните вещи. Фирмените активи ще бъдат в три групи - имоти, превозни средства и други. За автомобилите работодателят сам ще решава, в зависимост от изминатите километри, доколко ще се ползват за лични нужди. Дава се възможност и да се избере фиксирано разпределение за ползването 50% за служебни цели и 50% за лични.

За имотите ползването за лични нужди ще се определя съобразно площта и времето за използване. В категорията "други", където попадат мобилните телефони и лаптопите, се приема, че се използват за лични и служебни цели. При тях работодателят има право да отчита автоматично 20% като лично ползване. При недвижимите имоти данъчната основа ще зависи от частта, предоставена за лични нужди, или от времето, прекарано в имота.

Новият данък ще влезе в сила със задна дата от 1-ви януари на тази година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във