Банкеръ Daily

Финансов дневник

Депутатите приеха актуализацията на бюджета на първо четене

Депутатите гласуваха на първо четене актуализацията на държавния бюджет за 2014 година. "За" гласуваха 123 депутати, "против" - 42, а въздържали се - 41. Актуализацията беше подкрепена от ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ, против бяха БСП и „Атака“, а БДЦ и повечето от ДПС бяха въздържали се.

Актуализацията предвижда дефицитът в хазната да нарасне до 3.7 на сто, което води до риск от процедура по свръхдефицит.

Новият дълг, който правителството ще поеме до края на годината, ще бъде 4.5 млрд. лева. Допустимият максимален размер на държавния дълг към края на годината се увеличава до 22.5 млрд. лв..

С актуализацията е предвидено да се осигурят допълнителни 125.7 млн. лв. за МВР,  50 млн. лв. за социалното министерство, по 16.4 млн. лв. за регионалното и земеделското министерства.

5 млн. лв. допълнително ще има за правосъдието и 10 млн. лв. за Висшия съдебен съвет (ВСС), както и 3 млн. за Външното министерство.

Предвидени са и средства за Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) – 100 млн. лв. Депутатите вече одобриха актуализацията на бюджета на НЗОК на първо четене днес.

Чрез проектозакона за изменение на държавния бюджет за 2014 г. се въвеждат и т. нар.поправки "КТБ". С тях се разрешава на Министерския съвет да предостави заем на Фонда за гарантиране на влоговете в банките до 2 млрд. лева, обезпечени с активи на фонда, включително с бъдещите вземания на фонда към банките за годишни премийни вноски.

Чрез закона се "спасяват" и влоговете на бюджетните организации в банки, обявени в несъстоятелност, като те се трансформират във вземане на Министерство на финансите и и им се възстановяват в левове за сметка на средства от централния бюджет в БНБ.

Предвижда се възможност за възстановяване на средствата на бюджетните организации в банка под специален надзор или отнет лиценз (каквато е КТБ) съгласно акт, издаден от Министерския съвет. В него ще бъде разписано, че средствата се възстановяват най-късно до 1 февруари 2015 г.

Чрез преходните и заключителни разпоредби се променя и Законът за гарантиране на влоговете в банките и се записва изрично, че хората с привилегировани лихви към датата на поставяне на банката под специален надзор (КТБ беше поставена под специален надзор на 20 юни, а ТБ "Виктория" - на 22 юни) нямат право на възстановяване на суми до 196 000 лева (100 000 евро). Гарантираните депозити в посочения размер са само тези със стандартните за банката лихвени условия към момента на сключване на договора. Разрешава се изплащането на гарантираните средства от Фонда да става чрез повече от една търговска банка.

Очаква се на второ четене актуализацията да бъде приета следващата седмица

Facebook logo
Бъдете с нас и във