Банкеръ Daily

Финансов дневник

Депутатите премахват мораториума за нови лекарства

Депутатите ще редактират току що приетия бюджет на Националната здравноосигурителна каса, за да премахнат текстовете, въвеждащи мораториум за иновативни лекарства. Това стана ясно от последните изказвания на ръководителите на парламентарните групи на ГЕРБ и БСП - Цветан Цветанов и Корнелия Нинова. 

"За да спрем всички спекулации, че онкоболни пациенти ще останат без лечение, от ПГ на ГЕРБ ще предложим отмяна на параграф 6 от Закона за бюджета на НЗОК. От ГЕРБ ще подкрепим предложението единствено при постигането на пълен политически консенсус от всички парламентарни групи и председателите им", съобщи Цветанов. 

Той уточни, че предложението е подкрепено от представителите на всички институции, включително от премиера Бойко Борисов и от министрите на здравеопазването и на финансите Кирил Ананиев и Владислав Горанов, с които е провел разговори. Съгласието си са дали и председателите на ресорните парламентарни комисии. "С всички тях постигнахме консенсус, че чувствителна тема като здравеопазването не бива да се използва за политически спекулации и за игра със страховете на българските пациенти", посочи Цветан Цветанов.

Заместник-председателят на ГЕРБ все пак поясни, че министърът на здравеопазването вече е готов с всички заповеди за създаването на шест комисии, както и с Правилник за условията и реда за работата на комисиите за разпределение на скъпоструващите лекарства. По този начин е създадена цялата нормативна среда за работата на комисиите далеч преди края на годината, обясни Цветанов.

Председателката на БСП Корнелия Нинова също обяви, че ще внесе законопроект за промени в бюджета на здравната каса, с които да бъде отменен мораториума за нови лекарства. 

"Настояваме за актуализация до края на годината. Готови сме на извънредни и нощни заседания, ускорени и съкратени срокове. Става въпрос за отпадането на параграф шести от Бюджета. Очевидно парите не са проблем за правителството. За да спестим минаването през Министерски съвет и съгласувателна процедура, сме събрали необходимите подписи и внасяме предложението до 17.00 часа", обяви Нинова, която също е водила разговори с Борисов, от които останала с впечатление, че той е склонен да разгледа предложението.

Все пак тя се закани, че ако не се стигне до консенсус между управляващи и коалиция, ще сезира Конституционния съд. 

Предстои останалите парламентарни групи да представят своите позиции. Това обаче може да случи и след председателския съвет в парламента, където предварително ще се дискутира темата.

Бюджетът на НЗОК влиза в сила от 1 януари 2018 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във