Банкеръ Daily

Финансов дневник

Депутатите освободиха от ДДС доставката на ваксини срещу COVID-19

Менда Стоянова, ГЕРБ

Доставката на ваксините срещу COVID-19 и медицинските изделия за инвитро диагностика на COVID-19 (комплекти за тестване) и услугите, тясно свързани с такива ваксини и изделия временно се освобождават от ДДС. Това реши парламентът с приетите на второ четене изменения в Закона за ДДС. Вносител на законопроекта е председателят на парламентарната Комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова от ГЕРБ и група народни представители.

Според приетите текстове нулевата ДДС ставка за доставката на ваксините и медицинските изделия е за срок до 31 декември 2022. Законът влиза в сила от 1 януари 2021 г.
Съгласно гласуваните изменения, от днес, 10 декември, влиза в сила текст, с който се променя приетият на 13 март Закон за мерките и действията по време на извънредно положение.

Според приетите разпоредби се създава нов параграф в преходните и заключителни текстове от закона за извънредното положения, според който: "Министерство на здравеопазването може да субсидира лечебни заведения за болнична помощ по смисъла на Закона за лечебните заведения за поддържане готовността им за оказване на медицинска помощ при обявена извънредна епидемична обстановка поради епидемично разпространение на заразна болест".

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във