Банкеръ Daily

Финансов дневник

Депутатите окончателно свалиха на 9% ДДС за бира и вино

По-ниски данъчни ставки - 9 на сто за виното, бирата, туристическите оператори и екскурзиите със случаен превоз, фитнесите и спортните съоръжения, подкрепиха окончателно депутатите с гласуваните промени в закона за местните данъци и такси. Промените бяха гласувани с широко мнозинство и с подкрепата и на част от депутати от БСП.

Предложенията бяха заложени между първо и второ четене на промените в Закона за местните данъци и такси, с които се изменя Законът за ДДС.

Още при обсъжданията в Комисията по бюджет и финанси председателката и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова предупреди, че заради част от промените срещу България може да започне наказателна процедура заради несъответствие с европейското законодателство. 

"Миналият път когато имаше подобно предложение не го приехме именно, защото противоречи на директивата, с която се забранява да се намалява ставката върху маржа на туроператорите. То продължава да противоречи и сега, и предполагам, че ще бъде стартирана наказателна процедура, но предстои да видим", обясни Менда Стоянова, която последователно се противопоставя на всички данъчни подаръци за туристическия бранш. 

Социалистът Румен Гечев заяви, че Брюксел ще реагира и ще накаже България за безумното предложение за 9 % ДДС за вино и бира. "Познавам добре практиката на ДДС на ЕС, тъй като това ми е професията. Има едно единствено изключение - местно производство вино за Австрия. Няма понижено ДДС за алкохолни напитки", обясни Гечев

От 1 юли започна да се прилага намалената ставка на данък добавена стойност от 9 % за книги, ресторантьорски и кетъринг услуги, бебешки храни и пелени. Ставката от девет на сто е временна и ще е в сила до 31 декември 2021 г.

Основен упрек срещу тези мерки е, че цените за българските граждани няма да намалеят, а за бюджета ще има определена загуба. С колкото точно ще бъде ощетена държавната хазна ще стане ясно на есен, когато се изготвя финансовата рамка за следващата година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във