Банкеръ Daily

Финансов дневник

Депутатите одобриха заема от ЕС за 511 млн. еврo

Депутатите ратифицираха споразумението за заем от Европейския съюз в размер на 511 млн. евро. Ратификацията бе одобрена на първо и второ четене.

Документът е подписан от Кирил Ананиев в качеството му на министър на финансите на 26 ноември 2020 г. и от Европейската комисия н а 11 декември 2020 г.

На извънредно правителствено заседание във вторник Министерският съвет прие решение, с което предложи на Народното събрание да ратифицира със закон Споразумението за заем между Европейския съюз като заемодател и България като заемополучател.

Финансовият министър Кирил Ананиев отбеляза, че чрез европейския инструмент се очаква средномесечно между 4500 и 5000 работодатели да бъдат подкрепяни за запазване на около 140 000 служители и работници. Максималният размер на средствата, които Европейският съюз може да отпусне на България по инструмента SURE, e 511 000 000 евро, с 15-годишен максимален среден срок до падежа. Срокът на разполагаемост на предоставената финансова помощ е 18 месеца, считано от 30 септември 2020 г.

Европейският инструмент за временна подкрепа с цел смекчаване на рисковете от безработица при извънредни обстоятелства вследствие на пандемията от COVID-19 е известен като „инструмента SURE“. На 7 август беше отправено официално искане от страна на България за финансова помощ по линия на инструмента SURE.

Facebook logo
Бъдете с нас и във