Банкеръ Daily

Финансов дневник

Депутатите обложиха с патентен данък местата за настаняване от Airbnb

Собствениците на места за настаняване, предлагани чрез платформи като Airbnb и Booking.com, вече ще плащат патентен данък. Измененията бяха приети на второ четене от Народното събрание, след като тихомълком бяха прокарани между двете четения на законопроект за промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс от председателката на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова и група депутати. 

Според одобрените текстове за местата за настаняване до 20 стаи, регистрирани по Закона за туризма, се прилага размерът на патентния данък, определен в границите от 25 до 250 лева. Точната сума, с която ще бъдат натоварени собствениците им, ще бъде определяна от местните власти чрез наредба към Закона за местните данъци и такси. 

До момента такъв данък плащаха малки мотели или хотели, категоризирани с една или две звезди. С новите промени реално всички, които предлагат една стая за краткосрочно отдаване под наем, се приравняват към хотели, въпреки че не са задължени да се категоризират. 

Тези мерки допълниха пакета от изменения, които се отнасят до дейността на платформи като Airbnb и Booking.com. Менда Стоянова и лидерът на НФСБ Валери Симеонов успяха да прекарат промени в Закона за туризма през Бюджет 2020. Предложението на депутатите Менда Стоянова от ГЕРБ и Валери Симеонов от "Обединени патриоти" е собствениците на тези имоти да ги предлагат само ако са категоризирани по Закона за туризма или пък са регистрирани. Първоначалната идея бе да бъдат задължително категоризирани, но след негативни реакции текстът бе облекчен.

Новите изменение за патентния данък ще бъдат описани в наредба, която трябва да се изготви до три месеца от обнародването им, а след публикуването й собствениците на такива имоти също ще имат 3 месеца да се съобразят с нея. Предвижда се апартаментите да имат регистрационен номер, който ще бъде описан в обявата му в платформата, и така ще се следи за спазването на закона.

Facebook logo
Бъдете с нас и във