Банкеръ Daily

Финансов дневник

Депутатите намалиха лихвата за забава

Депутатите подкрепиха на първо четене предложението на Реформаторския блок за намаление на законната лихва за забава. Общо 110 депутати от всички парламентарни групи гласуваха "за", 18 се въздържаха, а само двама се обявиха против.

Сега законната лихва се определя от Министерския съвет и е равна на основния лихвен процент плюс 10 процентни пункта. Предложението на Реформаторите е когато задължението е на търговец, лихвата да е ОЛП плюс 8 процентни пункта, а ако длъжник е физическо лице, надбавката да е 4 процентни пункта.

Радан Кънев обясни, че лихвата за забава не може да е наказание, а само компенсация за кредитора. По думите му предложението е за твърде малко намаление предвид пазарните условия сега, когато цената на парите е почти нула. Според него не бива държавата да наказва хората, които поради финансово затруднение са забавили плащането си към нея.

Четин Казак от ДПС припомни, че високата стойност на лихвата за забава е фиксирана преди 20 г. с цел да се защитят интересите на кредиторите, защото по това време инфлацията е била висока, а националната валута не е била толкова стабилна. Той предложи между първото и второто четене да се подготвят текстове, които да уредят висящите казуси.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във