Банкеръ Daily

Финансов дневник

Депутатите гледат във вторник актуализацията на бюджета

На извънредно заседание във вторник от 11 часа народните представители ще разгледат на първото четене на промени в Закона за бюджета на НЗОК за 2014 година и в Закона за държавния бюджет за тази година. Законопроектите са внесени от Министерския съвет. Решението беше взето днес със 173 гласа "за", 1 "против" и 11 "въздържали се".

Вчера временната парламентарна бюджетна комисия одобри предложената от кабинета "Борисов" актуализация на бюджета. Проектът предвижда свръхдефицит от 3.7% от брутния вътрешен продукт. С гласовете на 13 депутати, петима "въздържали се" и нито един против, комисията прие мотивите на финансовия министър Владислав Горанов, че така ще може държавата да се разплати на фирмите, което ще е в помощ на икономиката, и ще "узакони плащането на сметката", натрупана от правителството на Пламен Орешарски. Горанов предупреди, че е възможно Брюксел да започне процедура за свръхдефицит срещу България.

Финансовият министър обеща бюджетът за 2015 г. да е в рамките на разрешения от Европейския съюз дефицит от 3% и дори под него.

Facebook logo
Бъдете с нас и във