Банкеръ Daily

Финансов дневник

Депутатите единодушно увеличиха минималната пенсия на 200 лв.

Депутатите гласуваха единодушно на второ четене минималната пенсия за осигурителен стаж да стане 180 лева от 1 юли и 200 лева от 1 октомври. В момента размерът й възлиза на 161.38 лева. "За" гласуваха 202-ма народни представители.

Около 31.5% от пенсионерите ще бъдат с минимални пенсии за трудова дейност, а за изплащането им са необходими допълнително 8.8 млн. лв. месечно.

Управляващите отхвърлиха предложението на депутати от "БСП за България" минималната пенсия за осигурителен стаж да бъде 300 лева от 1 юли, което бе подкрепено от ДПС и "Воля". Това бе едно от предизборните обещания на "Обединените патриоти", но по време на преговорите за правителство с ГЕРБ те се отказаха от него, тъй като партията мандатоносител обяви, че няма пари за такова.

Мнозинството отхвърли и предложение на депутата от ДПС Рамадан Аталай, който по време на дебатите предложи минималната пенсия за осигурителен стаж да стане 500 лева. Колегата му Хасан Адемов обяви, че предложението на управляващите може да фалира пенсионната система и изрази мнение, че солидарността с най-бедните трябва да се изразява чрез социално подпомагане.

Отхвърлено бе и предложението на БСП за увеличение на всички "стари" пенсии чрез преизчисляването им.

Facebook logo
Бъдете с нас и във