Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Депутати ще проверяват продажбата на акциите на ПИБ

Временната парламентарна комисия вече е в пълен състав

За пореден път парламентът показа, че спазването на законовите процедури не означава нищо и че в държавата се случва само онова, което част от депутатите са си наумили или пък им е разпоредено да сторят. И в двата случая обаче е трудно да се каже, че ще отстояват собствено мнение.

В сряда (9 септември) Народното събрание най-после успя да попълни състава на Временната парламентарна комисия, която ще се занимава с придобиването на пакет акции от капитала на Първа инвестиционна банка (ПИБ) от страна на Българската банка за развитие (ББР). Новите попълнения са Елена Ангелинина и Кръстина Таскова от "Воля" и Йордан Цонев и Сергей Кичиков от ДПС

Въпросният "орган" бе създаден в края на юли. За негов председател бе избрана Евгения Ангелова от ГЕРБ, а за заместник-председатели - Румен Гечев от БСП и Александър Сабанов от "Обединени патриоти". Неясно по какви причини и заради какви уговорки, депутатите от ДПС и "Воля" решиха, че ще номинират свои представители след парламентарната ваканция и с това за момента всичко приключи. Така - до 9 септември, когато

двумесечният мандат на комисията

започна реално да тече с близо 40-дневно закъснение.

В мотивите си за създаването на комисията, БСП определи участието на ББР в увеличението на капитала на ПИБ като "крайно нерационално", защото покупната цена на акциите (5 лв. за брой) се оказала близо два пъти над пазарната, което можело да доведе до загуби за държавната банка.

 А какво се случи докато депутатите отмаряха? Казано накратко - всичко необходимо.

На 27 юли Комисията за защита на конкуренцията разреши на Българската банка за развитие да придобие 18.35% дял в Първа инвестиционна банка. От антимонополния орган уточниха, че не се предвиждат изменения в Устава на ПИБ, отнасящи се до начина на вземане на решения от управителните органи на дружеството и до начина на управление.

И по-конкретно,

в решението на КЗК бе записано,

че "Първа Инвестиционна Банка е под съвместния контрол на двамата основни акционери Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев, всеки от които досега притежаваше по 42.5% от капитала. Независимо, че планираното увеличение на капитала на ПИБ ще доведе до промяна в акционерната структура и съответно в притежавания от тях акционерен дял  - ще намалее до по 31.35% от акционерния капитал, това няма да се отрази на вида контрол, осъществяван към момента". 

На 4 август ПИБ съобщи, че документите за вписване на емисията акции, придобити от Българската банка за развитие - 18.35%, и от регистрираната в Лихтенщайн Valea Fondation на чешкия милиардер Карел Комарек - 7.37%, са внесени за одобрение в Комисията за финансов надзор. А няколко дни по-късно мениджмънтът на банката уведоми инвеститорите си, че увеличението на капитала вече е вписано в Търговския регистър и на практика процедурата е приключила.

Какво ще се случи оттук нататък - божа работа. Защото, ако се съди от битието на Йордан Цонев като шеф на друга временна парламентарна комисия - за събиране и огласяване на държавните харчове за борба с коронавируса - най-вероятно широката общественост отново нищо няма да научи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във