Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Депозитът излиза все по-солено

S 250 d46b07f0 182d 4d22 9830 9d00294a69f9

Нови понижения на доходите от депозити са предприели пет от банките в страната през юни. Сравнителният анализ на сайт за финансови консултации, изготвил тези данни, показва, че през шестия месец на годината средната лихва по тримесечните левови депозити е достигнала 0.07 процента. Същият е процентът и за депозитите в евро. За сравнение, година преди това средният лихвен процент по депозитите в двете валути варираше около 0.3 процента.

Безпрецедентно

ниските лихви

по депозитите създават у клиентите усещането, че няма особено голям смисъл да държат парите си в банка под тази форма. Подобна лихва трудно би минала за основателна причина човек да не може да пипа парите си с месеци или с години.

Проверка на "БАНКЕРЪ" в клонове на различни финансови институции показа, че на такова мнение са дори служителите на гишетата. На въпроса какви са условията по депозитите на банката в половината от случаите получихме съвет вместо отговор: да си разкрием разплащателна сметка.

Оказва се, че на фона на ниските лихви по влоговете някои банки налагат

в пъти по-високи такси

от самите лихви за предсрочното теглене на собствените ни пари. И законът го позволява (незаконно е да ни таксуват за предсрочно връщане на депозит, и то с някои уговорки). А и клиентите са се съгласили с това положение. Дори с охота - според статистика спестяванията на гражданите и фирмите по последни данни на Българската народна банка са набъбнали до близо 70 млрд. лева.  

Каква е сметката всъщност? Да вземем произволно избрана банка, в която се прави едногодишен депозит при лихва от 0.12 процента. Ако човек иска да спечели от спестените си примерно 5000 лв. и ги вложи именно в тази банка, в края на годината ще има  5006.10 лева. Ако обаче реши да ги изтегли преди падежа, освен че ще загуби натрупаната до момента лихва, ще бъде и "глобен" с 20 лв., или с 0.4 процента. А ако го направи и без предупреждение, главницата му би "отъняла" с още няколко лева.  

Peaлнo ce пoлyчaвa, чe нaчиcлeнитe нaĸaзaтeлни лиxви пpи пpeдcpoчнo теглене на депозита нaдвишaвaт в пъти paзмepa нa дoгoвopeнитe по него лиxвeни пpoцeнти.

Най-често за суми до 1000 лв. "наказателната" лихва е 2-3 лева. За суми над 1000 лв. таксата варира около половин процент, но е ограничена до някаква максимална сума, например до 600 лева.

Друг момент, който може да оскъпи разпореждането с депозита преди падежа му, е изискването да се направи предварителна заявка. Ако човек я пропусне, това би му струвало още 0.1 на сто от главницата.

Важно е да се уточни, че нaчиcлeнaтa такса въpxy влoжeнитe пapи ce paзличaвa пpи paзличнитe бaнĸи, тъй ĸaтo тoвa e въпpoc нa тяхната лиxвeнa пoлитиĸa. В някои случаи при предсрочното прекратяване клиентите не дължат такса за самото прекратяване на договора. Но ако клиентът реши да изтегли спестяванията си в брой, той дължи такса за теглене на сумата.

В други случаи наказателната такса си я има без условия. Но човек трудно би могъл да се ориентира какви точно такси ще му се начислят от завоалираната информация по сайтовете на банките. Просто защото сред таксите, обявени онлайн в лихвените бюлетини на банковите институции, рядко фигурира  "такса при предсрочно теглене на депозит".

Другата лоша новина за спестителите е, че въпреки миналогодишните подмятания, че данък "Лихва" може да бъде премахнат, това не се случи. Данъкът, въведен от Симеон Дянков, и тази година е 8 на сто. Отделно - и инфлацията продължава да изяжда банковите депозити. Според националната статистика за първите шест месеца на 2017-а инфлацията достига 0.7%, а годишната инфлация се повишава до 1.9 на сто. 

В крайна сметка - като се тегли чертата, човек дори да не си прибере депозита предсрочно и да плати прескъпата такса за разтрогването на договора, почти сигурно е, че cyмaтa, ĸoятo ще му остане на падежа, ще е по-малка от пъpвoнaчaлнo внeceнaтa.

 

 

Прогнози

Любомир Пунчев, изпълнителен директор на"Банка Пиреос България":

Не очакваме движения в процентите по лихвите на депозитите в левове и в евро до края на годината. Но има вероятност спестяванията в долари да поемат постепенно нагоре, след като Федералният резерв покачи вече два пъти основната лихва в САЩ.
 

Анна Атанасова, директор "Маркетинг" в СИБАНК:

До края на годината не очакваме промяна на лихвените нива по депозитите. Прогнозите ни са, че ще се запазят на сегашните им нива. Тенденцията може да се обърне в края на следващата година заради паричната политика на Европейската централна банка. В нашата финансова група в България нямаме намерение да правим промени на лихвите до края на тази година.

Димитър Терзиев, мениджър Управление на клиентското преживяване, дизайн и инициативи в "Уникредит Булбанк":

Драстични промени по отношение на прилаганите лихвени проценти по срочни депозити едва ли можем да очакваме до края на 2017 година. Лихвените нива ще се запазят близо до нулата - от една страна, заради огромния привлечен ресурс и високата ликвидност в банковата система, а от друга - предвид допълнителните разходи, които банките правят във връзка със съхраняването на свръхрезерви в БНБ, за които Централната банка въведе отрицателна лихва.

Пощенска банка:

До края на годината не очакваме сериозни промени в лихвените нива по депозитите. Нормално е клиентите да търсят алтернативни решения за по-висока доходност, което е практика на по-развитите пазари. Нашите клиенти се ориентират към инвестиции във взаимни фондове, комбинирани или хибридни продукти, които са алтернатива за стандартните депозити и предпочитан начин за спестяване в дългосрочен план.

Facebook logo
Бъдете с нас и във