Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ДЕМИРБАНК (БЪЛГАРИЯ) - С НОВ НАДЗОРНИК

Оуз Актан ще бъде новият председател на надзорния съвет на Демирбанк (България). Това реши общото събрание на акционерите на кредитната институция, което се проведе на 14 май 2001 г. в Истанбул. Актан зае мястото на Енчин Акчакоджа, който пък поема председателския пост в Агенцията за регулиране и надзор на банките в Турция.
В надзорния съвет на Демирбанк (България), която е собственост на Демирбанк Т.А.Ш., остават Ибрахим Яйджъоглу и Мехмет Юктем Калайджъоглу.
Общото събрание на акционерите на банката прие и годишния й счетоводен отчет за 2000 година. Загубата на Демирбанк (България) към края на 2000 г. е 316 хил. лв., докато за 1999 г. тя е била 268 хил. лева. Само за една година балансовото число на банката е намаляло с близо 10 млн. лв., а в края на 2000 г. активите й са 52.5 млн. лева. Наполовина са намалели и депозитите на други банки в Демирбанк (България). От 34.9 млн. лв. в края на 1999 г. към декември миналата година те са 17.3 млн. лева. Основно тези негативни резултати се дължат на тежкото финансово състояние на Демирбанк Т.А.Ш., която през декември 2000 г. бе одържавена. В момента турското правителство води преговори за продажбата на банката. Интерес към нея са проявили УниКредито Италиано, Ейч Ес Би Си Холдинг, Айдън Доган Консорциум и Ояк Холдинг.

Facebook logo
Бъдете с нас и във