Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ДЕМИРБАНК (БЪЛГАРИЯ) МОЖЕ ДА СМЕНИ СОБСТВЕНИКА СИ

Сделката за продажбата на турската Демирбанк Т.А.Ш. не решава въпроса със съдбата на дъщерната й структура у нас Демирбанк (България). В средата на юли 2001 г. базираната в Лондон международна банкова групировка Ейч Ес Би Си (HSBC Group) спечели наддаването за турската кредитна институция с оферта за малко над 100 млн. щ. долара. Вестник Банкеръ научи, че срещу тази сума купувачът е придобил една трета от активите на Демирбанк Т.А.Ш.. По този повод някои финансисти коментират, че британската групировка е станала собственик само на активите на банката в Турция, а чуждестранните й клонове и дъщерни структури ще бъдат продавани отделно. Това означава, че Агенцията за банково регулиране и надзор в южната ни съседка тепърва ще води преговори с инвеститори за продажбата на чуждестранните активи на Демирбанк Т.А.Ш., сред които е и Демирбанк (България).
В българските банкови среди се твърди, че интерес към Демирбанк (България) проявяват руски групировки, свързани с газовия и петролния бизнес, които от няколко години присъстват на нашия пазар.
Лансира се и друга версия, че от началото на 2001 г. представители на фирмени структури на варненската силова групировка ТИМ също са започнали да проучват възможността за покупката на Демирбанк (България). Извън слуховете обаче сигурното е само едно, че всички кандидати за българската структура на Демирбанк Т.А.Ш. ще трябва да преговарят с турската Агенция за банково регулиране и надзор, а след това да получат разрешение за сделката от БНБ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във