Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ДЕМИРБАНК (БЪЛГАРИЯ) ЧАКА КУПУВАЧИ

Демирбанк (България) се продава официално от 10 август 2001 година. До 20 август всички, които се интересуват от дъщерната институция на Демирбанк Т.А.Ш. в страната ни, трябва да подпишат договор за конфиденциалност с нейния собственик - Агенцията за регулиране и надзор на банките в Турция. Четири дни по-късно агенцията ще започне да събира оферти за шестте дъщерни дружества на Демирбанк Т.А.Ш., които предложи на търг още миналата седмица. Освен Демирбанк (България) агенцията продава и 70% от Демир-Халк Банк (Нидерландия), която оперира в Холандия, Германия, Белгия и Великобритания, 52.5% от Демирбанк (Румъния), 36.33% от лизинговото й дружество - Демир Ромлийз, 99.9% от Демир Казахстан Банк и 60% от Демир Киргиз Интернешънъл Банк.
Набирането на оферти ще приключи на 24 август. Агенцията ще обяви своите решения на 3 септември 2001 г., като запазва правото си да подпише договор за конфиденциалност с всеки или с нито един от кандидат-купувачите.
Както първи писа в. БАНКЕРЪ, в средата на юли тази година базираната в Лондон международна банкова групировка Ейч Ес Би Си спечели наддаването за Демирбанк Т.А.Ш. с оферта за малко над 100 млн. щ. долара. Срещу тази сума купувачът е придобил една трета от активите на Демирбанк Т.А.Ш..
В българските банкови среди се коментира, че интерес към Демирбанк (България) проявяват руски групировки, свързани с газовия и петролния бизнес, които от няколко години присъстват на нашия пазар. Те проявявали интерес и към Демир Казахстан Банк и към Демир Киргиз Интернешънъл Банк. Възможността да купят дъщерната банка на Демирбанк Т.А.Ш у нас от началото на 2001 г. са проучвали също така представители на варненската силова групировка ТИМ.
Румънската Демирбанк (Румъния) пък е привлякла вниманието на две големи западноевропейски банки. Според местните медии това са италианската УниКредито, която не успя да се пребори за Демирбанк Т.А.Ш., и германската Хипоферайнсбанк.

Facebook logo
Бъдете с нас и във