Банкеръ Daily

Финансов дневник

Делът на възпоменателните монети в общата стойност на парите в обращение е 0.01%

През второто тримесечие на тази година БНБ е пуснала в обращение сребърна възпоменателна монета „Нестинарство“ с номинална стойност 10 лева и сребърна възпоменателна монета „100 години Национална музикална академия“ с номинална стойност 10 лева, съобщиха от централната банка.

Това е станало в изпълнение на приетата от Управителния съвет на БНБ „Програма за отсичане на възпоменателни монети и отпечатване на възпоменателни банкноти за 2021 г.“ и на основание на чл. 25, ал. 1 от Закона за Българската народна банка.

По този начин към 30 юни тази година делът на възпоменателните монети в общата стойност на парите в обращение е 0.01% и се запазва без промяна спрямо края на март 2021-а.

От БНБ съобщават, че към 30 юни парите в обращение у нас достигнаха 22.31 млрд. лева. За едногодишен период (спрямо края на юни 2020 г.) те са нараснали с 18.2%, или с 3.44 млрд. лева. През изминалите дванадесет месеца, които съвпаднаха с пандемията от коронавирус, правителството разработи и финансира най-различни мерки за подкрепа на бизнеса и хората.

През съответния предходен едногодишен период нарастването им е било по-малко както в процентно отношение (8.7%), така и като абсолютна стойност (1.51 млрд. лв.).

Facebook logo
Бъдете с нас и във