Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ДЕЛЪТ НА СОС В ОБЩИНСКА БАНКА ОТНОВО ГЛАСЕН ЗА ПРОДАЖБА

За пореден път председателят на Столичната община Владимир Кисьов обяви, че СОС ще продаде всички акции на Общинска банка, на които е собственик или контролира през общинските фирми. Това стана на заседанието на столичния съвет на 9 февруари. Причините за продажбата, които Кисьов изложи, вече са до болка познати. Според него СОС няма причина да държи акции в институцията, след като те не му дават възможност да я контролира изцяло. Ще припомним, че общинският съвет притежава 67% от капитала на банката, а други 4.5% контролира чрез общински дружества. За да може да взема самостоятелно решения на общото събрание на кредитната институция обаче, на СОС са му необходими 75% от нейните акции - пакет, който той не може да притежава, тъй като единадесет частни фирми, контролирани от бизнесмена Христо Ковачки, са собственици на общо 26% от капитала на банката.
Ковачки неведнъж е декларирал желанието си да придобие пълния контрол върху кредитната институция, като изкупи 67-процентния дял на СОС. Сегашната му позиция на собственик на 26% от акциите й го прави кандидат с най-големи шансове да спечели наддаването за общинския пакет. Защото едва ли ще се намери инвеститор, който би искал да придобие акции, които обаче не му дават възможност да управлява еднолично банката. Въпреки това, според някои финансисти и юристи, Христо Ковачки едва ли ще е единствени кандидат за дела на СОС в общинската кредитна институция. В банковите среди се говори, че интерес към продажбата му проявява и Централна кооперативна банка. Въпросът е какъв ще бъде механизмът, който тя ще намери, за да реши въпроса с пълния контрол върху Общинска банка. Не бива да се изключва възможността между собствениците на ЦКБ и Ковачки да бъде постигнато споразумение, според което 11 фирми на енергийния бизнесмен да продадат сегашните си акции в общинската кредитна институция. Разбира се, засега това са само хипотези. Развитието на събитията около Общинска банка ще стане ясно едва след като бъде открита процедура за продажбата на акциите на СОС и на общинските фирми.
Засега нито Владимир Кисьов, нито кметът Бойко Борисов се ангажират с конкретни срокове за продажбата на общинския дял в кредитната институция. Не е ясно и каква ще бъде самата процедура за това. В СОС се говори, че сделката ще бъде поверена на Общинската агенция за приватизация.
Някои бизнесмени обаче не изключват възможността дотогава да се приложи друга схема за поставянето на банката под контрола на частния капитал. Говори се, че това може да стане чрез увеличение на капитала й, което да бъде внесено изцяло от частни фирми. При това положение делът на СОС и на общинските фирми в кредитната институция ще се свие и допълнително ще се обезцени. За изминалите десетина - дванадесет години на приватизационни процеси обаче българското общество е станало свидетел на какви ли не схеми, така че нито един сценарий не бива да се изключва.
В края на 2005 г. общият размер на активите на Общинска банка е 464.8 млн. лв., отпуснатите заеми са 176.3 млн. лв., а привлечените средства от граждани и фирми - 340.8 млн. лева. Печалбата на кредитната институция е 3.9 млн. лв., а собственият й капитал - 41.6 млн. лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във