Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ДЕЛОТО ЗА ТСБАНК СЕ ВЪРНА В СЛЕДСТВИЕТО

Почти всички преписки срещу шефове на фалирали банки са връщани в следствието поне по два пъти. Същата съдба сполетя и дело N233 от 1997 г. срещу бившите изпълнителни директори на ТСБанк Любомир Гибински, Николай Златев и Стефан Тодоров, обвинени в длъжностно престъпление по чл. 282 от Наказателния кодекс. В средата на януари 2001 г. Софийска градска прокуратура за пореден път върна делото на Специализираната следствена служба с разпореждане следователите да прецизират обвиненията срещу тримата бивши шефове на ТСБанк.
Работата на следствието ще бъде съсредоточена върху кредитите за 49.65 млн. щ. долара и над 22 млн. г. марки, които Гибински, Златев и Тодоров са отпуснали на фирмите Арси Бизнес Груп ООД, Компакт ООД, ТС Лизинг АД и Дискавъри 93 ООД.
Най-голямо внимание обаче следствието трябва да обърне на операциите, свързани със захарната афера, в която освен шефовете на ТСБанк са замесени и съдружниците във фирмата Дискавъри 93 ООД Виекослав Смрекар и Стоян Николов.
През 1998 г. тогавашният главен секретар на МВР Божидар Попов съобщи, че въпросната фирма е разтоварила през 1995 г. на пристанище Бургас 14 кораба със захар, която е вкарала контрабандно в България. Голяма част от захарта е била закупена с два кредита за 29.8 млн. щ. долара и за около 5.1 млн. г. марки, отпуснати на Дискавъри 93 от шефовете на ТСБанк Николай Златев и Стефан Тодоров. Фирмата обаче така и не е върнала кредитите.
На 21 август 1996 г., само месец преди ТСБанк да бъде затворена, изпълнителните й директори Златев и Гибински подписват договор, според който македонската фирма Либела поема задълженията на Дискавъри 93 към банката. Под договора освен парафите на двамата й изпълнителни директори се мъдрят и подписите на Виекослав Смрекар и на представителя на македонската фирма Влатко Грижовски.
На 23 септември 1996 г. ТСБанк е затворена, няколко месеца по-късно е обявена в несъстоятелност. На 31 юли 1997 г. срещу Златев, Гибински и Тодоров е образувано предварително производство, а малко по-късно и следствено дело N233. Първоначално тримата са обвинени в длъжностно престъпление. На Гибински е наложена мярка за неотклонение 30 млн. стари лева, а другите двама са платили по 20 млн. стари лева.
Представителят на Либела Влатко Грижовски обаче твърди, че той не е подписвал с ТСБанк договор за встъпване в дълга на Дискавъри 93. Поради тази причина през февруари 1998 г. срещу Гибински, Златев и Тодоров са повдигнати нови обвинения - за присвояване (чл.203 от НК) и за подправяне на документи (чл. 310 от НК). Същото обвинение е отправено и към съдружниците в Дискавъри 93 Виекослав Смрекар и Стоян Николов. Петимата са арестувани в края на февруари 1998 година. Три месеца по-късно следствието предава на прокуратурата обвинителното заключение срещу Златев, Гибински, Тодоров, Смрекар и Николов с мнение за съд. Но през юни същата година прокурорът Петър Долапчиев го връща за доразследване.
Работата по случая продължава близо две години, през които петимата обвиняеми все пак са пуснати от ареста под гаранция. Според следствието графологичните експертизи обаче доказвали, че подписите на Грижовски наистина са подправени. Но не е ясно, кой е извършителят на престъплението. Прокуратурата констатира, че следствието не е представило доказателства, които ясно да сочат, че Гибински, Златев, Тодоров, Смрекар и Николов са присвоили парите от операцията между ТСБанк, Дискавъри 93 и Либела.
В средата на март 2000 г прокурорът Христо Граматиков постановява обвиненията за присвояване срещу Гибински, Златев, Тодоров и Смрекар да отпаднат, а предварителното разследване срещу тях да се води само за длъжностно престъпление и за подправяне на документи. Прокурорът оттегля всички обвинения срещу Стоян Николов. Седмица по-късно обаче градският прокурор Нестор Несторов нарежда разследването да продължи и срещу петимата граждани, като бъдат потърсени доказателства за възобновяване на обвинението за присвояване. Следствието явно се е затруднило да изпълни това указание, затова през октомври 2000 г. внася обвинение само срещу Любомир Гибински, Николай Златев и Стефан Тодоров. Но, както вече бе споменато в края на януари, прокуратурата върна следователите на поправителен. Все пак няма как длъжниците да са невинни, а кредиторите виновни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във