Банкеръ Daily

Финансов дневник

Делото за КТБ започва по същество на 9 май

Делото за фалита на КТБ тръгва по същество на 9 май. Това реши Апелативният специализиран наказателен съд, потвърждавайки решението на Специализирания съд, че няма основания процесът да бъде прекратен и върнат на прокуратурата.

По делото подсъдими са 18 души, като бившият мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев е сочен за техен ръководител в организираната престъпна група, която според обвинението е източвала банката през годините.

Основните аргументи на адвокатите на Василев бяха, че са нарушени процесуалните права на подсъдимите, че липсата на ръководителя на т.нар. организирана престъпна група нарушава правата му, че обвинителният акт е неясен, че не е ясна каква е връзката между обвиняемите. Затова те настояваха делото да не започва по същество.

Основната теза на обвинението пък беше, че Цветан Василев сам е избрал да не участва в процеса, че прокуратурата не е нарушила правата му и че той се опитва да изкара процеса срещу него политически, за да не бъде върнат в България.

Бившият мажоритарен собственик на Корпоративна търговска банка изпрати писмо, с което поиска от съда да прекрати процеса срещу него. Към момента той се намира в Сърбия, където се води дело за екстрадирането му в България по настояване на тукашните властите. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във