Банкеръ Daily

Финансов дневник

Делото за КТБ не е разпределено на случаен принцип

Делото за несъстоятелност на КТБ не е разпределено на случаен принцип, обяви пред Нова телевизия ИТ специалистът Васил Величков, който проверява софтуера на съда. Според него компютърната система, много лесно може да бъде манипулирана.

Величков обясни, че системата е така програмирана, че дори 10-годишно дете би могло я манипулира.

Съмненията, че системата е компрометирана, бяха потвърдени и след проверка на Висшия съдебен съвет. Това стана заради съмненията, че съдия Калина Илиева не е избрана случайно да гледа делото за несъстоятелността на КТБ.

Според Софийския градски съд в деня на разпределение на делото е имало срив в системата и затова първоначално Висшия съдебен съвет не получава доклад на кого е разпределен казусът. „Обяснението беше. че има срив, нямаше дании за такъв”, каза Величков.

Така на практика става ясно, че системата за случайно разпределение е компрометирана, твърди експертът.

„Важният момент е, че след като се извърши разпределението, би следвало протокола от това разпределение да се качи автоматично на ВСС, където той се публикува, само че това не става, а трябва да се натисне бутон”, обяснява Величков.

Ако теоритично обаче точно преди да се прати докладът до ВСС, има срив в системата, то делото може да се разпредели на ново, на друг съдия.

„Всяко 10-годишно дете може да се справи и да измами софтуера и да направи n брой рапределения, докато не се падне съдията, който трябва”, разясни още Величков.

Според експерта за да се реши проблемът, е необходима абсолютно нова компютърна програма, а изграждането на такава е в неясното бъдеще. Причината - трябва да се назначи обществена поръчка, чието провеждане ще отнеме време. а дотогава делата ще се разпределят съмнително случайно, както е било досега.

Facebook logo
Бъдете с нас и във