Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ДЕЛОТО ЗА ФАЛИТА НА КРИСТАЛБАНК Е В РЪЦЕТЕ НА СЪДА

Петима акционери и членове на съвета на директорите на фалиралата КРИСТАЛБАНК са обвинени в престъпления по служба и някои от тях в скоро време ще се изправят пред Софийския градски съд. След повече от четири години работа в края на 2000 година следствието е приключено с мнение, че петимата са извършили престъпление по служба с цел да набавят за себе си и за други лица облага и са нанесли щети на КРИСТАЛБАНК в особено големи размери. Софийската градска прокуратура вече е внесла обвинителния акт в съда и в момента очаква той да определи дата за първото заседание по делото. По него са обвинени Атанас Глухов - президент на КРИСТАЛБАНК от създаването й през 1989 до май 1994 г., Юри Стайков - акционер и член на съвета на директорите на банката от март 1993 до май 1994 г. и негов председател от септември 1993 г., Иван Китов - председател на съвета на директорите на банката от април до септември 1993 г. и негов член до май 1994 г., Боянка Гойлашка - вицепрезидент на банката от септември 1993 до май 1994 г. и неин изпълнителен директор до юни 1996 г., и Илияна Гиздашка - изпълнителен директор на банката от септември 1993 до май 1994 г. и неин вицепрезидент до юли 1997 година.
Та всичките тези граждани и гражданки по различно време са раздавали доста солидни заеми в нарушение на българското законодателство, които впоследствие не са били върнати и по този начин са ощетили банката.
Небезизвестният шеф на фалиралата Бизнес Банка Иван Китов, който от близо две години е в неизвестност и е обявен за международно издирване, е вилнял и в КРИСТАЛБАНК. На 17 декември 1993 г., в качеството си на длъжностно лице в КРИСТАЛБАНК, Китов подписва банкова гаранция в размер на 2.36 млн. щ. долара (около 75.83 млн. лв.), с която е обезпечен дългът на Сиджи България Инжинеринг ООД към банка Електроника (през 1994 г. се консолидира с други банки и създаде СОФИЯБАНК, която на свой ред се вля в БИОХИМ). Според следствието и прокуратурата с действията си Иван Китов е набавил имотна облага за кредитополучателя и е нанесъл щети на банка Електроника.
Илияна Гиздашка и Атанас Глухов пък през май и юли 1993 г. са отпуснали два кредита в размер на общо 145 млн. лв. на финансова къща Нове, представлявана от Васил Божков. Според следствието заемите са били предоставени в нарушение на българското законодателство, но основна вина за отпускането им носи Глухов. Следователите смятат, че обвинението срещу Гиздашка може да бъде снето, но са оставили това да реши съдът. Следователите и прокуратурата смятат, че с отпускането на двата заема са създадени условия за набавяне на облаги в полза на Нове АД. През 1994 г. във връзка с двата заема, отпуснати на финансовата къща на Васил Божков, са обвинени и Юри Стайков и Боянка Гойлашка. Причината е, че те са разрешили на ЕТ Гриша Топалов и Ориента ООД - фирми на шуменския бизнесмен Гриша Топалов (с прякор Шогуна), да поемат задълженията на Нове АД към КРИСТАЛБАНК. И двата заема са необезпечени, а към края на 1999 г. двете фирми на Гриша Топалов дължат по тях на фалиралата банка над 335.8 хил. нови лева.
Прегрешенията на Глухов не се изчерпват само с отпускането на заемите за Нове. Според следствието и прокуратурата през 1992 и 1993 г. той еднолично е разрешил предоставянето на пет необезпечени кредита за общо 25 млн. лв. на Евростил ООД - фирма на Юри Стайков, който по това време е бил акционер и председател на съвета на директорите на банката. Същата фирма през 1993 г. получава 450 хил. щ. долара заем, разрешен от Боянка Гойлашка. Други две дружества, които са били контролирани от Юри Стайков - Евротрейд, Украйна и Евротайм, Русия са взели от банката заеми за 25 млн. лв., които също са били отпуснати с подписа на Гойлашка. През май 1993 г. изпълнителната директорка на банката заедно с Глухов са предоставили на ЕТ Гриша Топалов кредит от 50 млн. лева. През август 1993 г. Гойлашка слага подписа си под два заема за по 10 млн. лв., които КРИСТАЛБАНК отпуска съответно на ЕТ Лина Джордан и на ЕТ Боби Шнайдер. Отново през август Гойлашка разрешава предоставянето на два заема за по 10 млн. лв. на ЕТ Гриша Топалов и на СД Шогун Комерс. Два месеца по-късно изпълнителната директорка на КРИСТАЛБАНК ощастливява и небезизвестния плевенски бизнесмен Пламен Атанасов - Медо, като парафира предоставянето на кредит от 50 млн. лв. за фирмата му Инвестком ООД, която вече се е прочула като некоректен партньор на други банки.
Юри Стайков е обвинен, че, в съучастие с Боянка Гойлашка, през ноември 1993 г. е присвоил 180 хил. щ. долара. Парите са броени на Стайков за командировка.
По делото за фалита на КРИСТАЛБАНК са разследвани и Гриша Топалов, и провадийският бизнесмен и депутат от Бизнесблока Дончо Димитров. Техните случаи обаче са отделени и са пратени на окръжните прокуратури в Шумен и Варна.

Facebook logo
Бъдете с нас и във