Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ДЕЛОТО БЗК - ПЕТ ГОДИНИ ПЪТ ДО СЪДА

Повече от пет години дело N117 от 1995 г. срещу бившите шефове на фалиралата БЗК Янко Янев, Павел Даскалов, Ангел Станков, Атанас Тилев и Дончо Кючуков не може да влезе в съдебна зала. В края на 2000 г. софийският градски прокурор В. Андреев го върна за пореден път на Специализираната следствена служба за доразследване. И постави срок - това да стане до два месеца.
Прокурорът настоява срещу изброените шефове на БЗК да се повдигнат нови обвинения като към делото се включат и кредитите отпуснати от банката на фирмите Орион комерс, ЕТ Веска Тихомирова, Климекс ООД, Дару Кар, Агро-Ф, Агропромстрой БД и сие, Агро суген, Агро-М, Агромилк, Агро-С, автопревозвача Груп, Солекс и превода направен от банката към Дару Хенделс, Виена за над 6 млн. щ. долара.
Служителите на Специализираната следствена служба обаче не виждат какво още могат да направят по въпросното дело. Те са изпратили становището си до Софийската прокуратура още на 18 август 1999 г., подчертавайки че делото срещу шефовете на БЗК трябва да бъде спряно, докато Атанас Тилев, който е във Виена, и пребиваващият в Аржентина Дончо Кючуков не бъдат върнати в страната и разпитани. В края на същата година обаче прокурорът Андреев връща делото за доразследване, като дава конкретни писмени указания. Следователите, разбира се, ги изпълняват и на 3 юли 2000 г. изпращат събраните материали в прокуратурата. Заключението им е, че шефовете на БЗК трябва да бъдат обвинени за престъпления по служба. Няколко месеца по-късно обаче топката отново се връща при тях с указанието случаят да се доразследва.
Някои следователи са на мнение, че прокурорът не може да връща делото за повторно доразследване, тъй като по него не са възникнали нови обстоятелства, а указанията му са изпълнени. Освен това кредитите на Орион Комерс, Климекс ООД, Солекс, Дару Кар са погасени. Върнати са и парите дадени от банката на Дару Хенделс, Виена.

Facebook logo
Бъдете с нас и във