Банкеръ Daily

Финансов дневник

Deloitte прецени биткойн като добра база за национална цифрова валута

Ново проучване на Deloitte подчертава потенциала на биткойн (BTC) като основа за създаване на по-евтина, по-бърза и по-сигурна екосистема за електронна фиатна или цифрова валута на централните банки (CBDC). Анализът на Deloitte, озаглавен „Спонсорирана от държавата криптовалута“, посочва необходимостта от цялостен редизайн на традиционната фиатна екосистема, за да се преодолеят предстоящите й проблеми като "бавна, податлива на грешки и скъпа в сравнение с други високотехнологични индустрии“.

Докладът посочва пет ключови области, в които биткойн може да помогне на традиционната фиатна валута да се подобри драстично. Това са скорост, сигурност, ефективност, трансгранични плащания и сътрудничество с други участници в плащанията. 

Докато посочва разликите между BTC и държавните CBDC, анализът на Deloitte повтаря една от основните инфлационни характеристики на фиатната валута - CBDC няма да имат ограничение при паричното предлагане, каквото е характерно за хартиените банкноти, и че централизираните правителства могат да определят стойността на CBDC .

Според анализа, правителствата, които първи въведат национална цифрова валута, ще имат предимство при влиянието върху използването на местната си валута на международните пазари и сделки. В среда на CBDC, Deloitte предвижда крипто борсите да запазят текущата си позиция като фасилитатор, който ще се използва "за преобразуване на криптовалута на потребителите в хартиена валута при транзакции в различни валути и ще начислява такса за обмен“.

При такъв сценарий банките ще действат като пазители на разпределената книжна валута, като ще се конкурират с  "миньорите" на цифрови пари  за обработка на транзакции и събиране на печалба. Анализът посочва, че CBDC няма да служат при индивидуална замяна на биткойни и други производни криптовалути, но интегрирането им ще отвори допълнителна възможност за потребителите да изберат най-подходящия начин на плащане. „Биткойн в крайна сметка може да породи серия от нови възможности, които биха трансформирали настоящата система за плащания в по-бърза, по-сигурна и по-евтина за работа“, се посочва в документа.

Докато много правителства вече се състезават за въвеждане на свои вътрешни CBDC, един от ключовите фактори за успешното му прилагане е масовото му приемане. В името на това например премиерът на Ямайка Андрю Холнес обяви, че първите 100 000 ямайски граждани, които използват CBDC на страната, наречена Jam-Dex, ще получат бонус от $16 с идеята да се насърчи широкото приемане на националната цифрова валута. Приблизително 17% от населението на Ямайка няма достъп до банкиране и със стартирането на CBDC правителството на Ямайка планира да насърчи гражданите с ниски и средни доходи да се присъединят към националната банкова система.

Facebook logo
Бъдете с нас и във