Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ДЕКСИЯ - ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВОТО ДА ОСТАНЕШ НЕЗАВИСИМ

Пиер Ришар - главният изпълнителен директор на френско-белгийската банкова групировка Дексия (Dexia), се оттегля от оперативна дейност в края на годината, за да стане председател на директорския й борд. Той ще бъде заменен от Аксел Милер - в момента шеф на управлението за дребни банкови услуги. Това, изглежда, е вярната стъпка за Ришар, който създаде и ръководи Дексия от основаването й през 1996 г. чрез едно от първите банкови трансгранични обединения на Стария континент. Някои събития от последните месеци пък твърдо му отредиха място в лъча на прожекторите.
През септември Дексия получи предложение за сливане от своя белгийски конкурент Фортис (Fortis), но и веднага го отхвърли. Това решение повдигна въпроси за стратегическата посока на движение на кредитната институция и за ролята, която тя би могла да изиграе в консолидацията на банковия бранш в Европа. Появиха се и обвинения, че Ришар е спирачка за сделки, които могат да се окажат изгодни за акционерите на Дексия. Той обаче ги опроверга с мотива, че банковият борд, в който участват и представители на акционерите, единодушно е отхвърлил предложението на Фортис. По оценка на Ришар подобно сливане не би имало смисъл за най-голямото управление на Дексия, което предоставя финансови средства на местните власти. Както е известно, френско-белгийската финансова институция е един от водещите общински кредитори в света с операции във Франция, Белгия, Италия и САЩ. Освен това Ришар обръща внимание, че обединението на двете най-големи белгийски банки за дребни услуги може да предизвика безпокойството на местните органи за защита на конкуренцията и да наложи продажбата на мрежата от клонове на някоя от двете страни по сделката.
С пазарна капитализация от около 20 млрд. евро Дексия е в средата на класацията на европейските банки. По оценка на анализатори тази позиция крие реална опасност тя да бъде погълната от по-едър съперник, ако не се обедини с друга банка. Някои наблюдатели на сектора смятат, че Дексия би могла да се обедини с белгийския си конкурент Ка Бе Се (KBC), който притежава развита мрежа от клонове в Източна Европа. Ришар признава, че подобна сделка би имала смисъл, но засега между двете банки няма контакти. Банкерът е оптимист, че Дексия ще успее да създаде някои съвместни структури, без непременно да се налага пълно сливане и да покаже, че има потенциал за растеж като независимо юридическо лице.
Това означава на първо място да се развие управлението за финансиране на общините. През 2000 г. Дексия купи щатския емитент на облигации Файненшъл секюрити ашуърънс холдингс, за да стъпи на американския пазар на дългови ценни книжа. Днес банката подготвя създаването на съвместно дружество в Япония, защото страната има огромен пазар на правителствен дълг - през 2004 г. емитираните облигации бяха на обща стойност 483 трлн. йени (4.178 млрд. щ. долара). Почти половината от националния бюджет на Япония от 82 трлн. йени се финансира от държавни ДЦК, голяма част от които емитират общинските власти. Ришар обяви, че ще внесе документи за банков лиценз в Страната на изгряващото слънце. Освен това той усилено търси подходящ местен партньор, който да помогне за представянето на Дексия на местните власти.
Същевременно кредитната институция се старае да развие дребните и частните си банкови услуги извън Белгия и Люксембург, макар че тук възможностите са твърде ограничени. Тя бе елиминирана от надпреварата за приватизацията на най-голямата банка на Румъния - Банка комерчиале Романа, но все още се състезава за по-дребната румънска спестовна банка СЕС. През януари Ришар ще остави изпълнението на тази стратегия на Милер и ще се постарае бордът на директорите да прегърне идеята за промяна. Ако се появи някоя нова голяма сделка от порядъка на Санпаоло (бел. ред. - през декември миналата година Дексия започна преговори за обединение с италианската банка Санпаоло ИМИ, които се провалиха), бордът трябва да е добре подготвен и постът на председателя е изключително важен, коментира Ришар. При тези амбиции едва ли някой от съперниците от бранша ще направи грешката да го подцени, ако нещата се раздвижат.

Facebook logo
Бъдете с нас и във