Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Декларирането на имот може да отпадне

Да отпадне задължението граждани и фирми да подават данъчни декларации за новопридобити имоти. Това предлагат група депутати от "Обединени патриоти", които са внесли в парламента промени в Закона за местните данъци и такси. Според тях подаването на данъчна декларация при покупка на имот или при безвъзмездно придобиване е излишно натоварване, защото цялата необходима информация е налична в общината. При имотните сделки се дължи еднократен местен данък, чийто размер всяка община  определя сама, но по закон трябва да е в диапазона от 0.1 до 3% върху оценката на имуществото.

В случая вносителите на законопроекта предлагат след получаване на уведомлението от службата по вписванията за прехвърлените права върху имота да се определя и годишният данък, като се уведомяват данъчно задължените лица.

От тази година собствениците на нов имот вече могат да уведомят за това общината чрез подаване на онлайн декларация през сайта на НАП. По традиция при придобиване на имот - без значение дали е купен, наследен или новопостроен, собственикът трябва да подаде писмена декларация в общината, където се намира жилището или примерно вилата. 

Декларацията вече  може да  подаде и  упълномощен роднина, приятел или адвокат. Но въпреки това изискването за депозиране на писмена  декларация сериозно затруднява хората, които са си купили имот  край морето или пък са получили като наследство къща в другия край на страната. 

Друго предложение за промяна в закона е да отпадне задължението да се подават данъчни декларации за новопостроени сгради, които още не са въведени в експлоатация по Закона за устройство на територията. За да се стимулира завършването на строителството, се предлага данъкът да стане дължим в двегодишен срок след  издаването на Акт 14 (завършен груб строеж) или в едногодишен срок от съставянето на Акт 15.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във