Банкеръ Daily

Финансов дневник

Дефицитът в държавния бюджет ще стигне 4%, потвърди Менда Стоянова

От днес в Министерството на финансите започват разговори за актуализацията на държавния бюджет. Това каза пред БНТ председателят на временната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова от ГЕРБ. 

Тя уточни, че рамките на държавния бюджет се базират на изготвеното предложение от служебния кабинет като корекции може и да има, но те ще бъдат твърде малки. 

Стоянова заяви още, че 10 банки ще поемат изплащането на влоговете от Корпоративна търговска банка. Тя обясни, че общините, които имат влогове в КТБ, ще получат 100% от парите си, понеже са защитени с държавни книжа, но някои предприятия могат да изгубят голяма част от парите си, което може да се отрази и на служителите им. По нейни думи банките няма да искат такса превод при получаване на парите от вложителите на КТБ.

Държавният дефицит ще бъде увеличен на четири процента, както предлагаше служебното правителство, въпреки че срещу тези параметри се обявиха както работодатели, така и синдикати. 

"Говорим за четири процента дефицит, който е свръхдефицит по европейските нормативи. Говорим за един допълнителен дълг от 4 млрд. лв., което също е стряскащо, но за съжаление нещата са такива. Ще се опитаме максимално бързо да разгледаме актуализацията, защото наистина няма време до края на годината да се финансират много разходи, за които няма осигурени средства", каза Стоянова. 

Тя допълни, че парламентът ще опита да разгледа актуализацията максимално бързо. И допълни, че в проектозакона са заложени необходимите пари за НЗОК, които са нужни на болниците, за да не спрат работа. Пари ще има и за земеделските производители, за социални помощи и за реформата в МВР, увери тя. 

"Това са допълните разходи, за които трябва да има ресурс, за да не спре държавата", допълни Стоянова. 
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във