Банкеръ Daily

Финансов дневник

Дефицитът по текущата сметка на Великобритания стигна до най-високата си стойност от 2016 г.

Дефицитът по текущата сметка на Великобритания се покачи до най-високата си стойност от края на 2016 г. през първите три месеца на тази година, въпреки че голяма част от увеличението се дължи на големия внос на злато, предаде Ройтерс.

Данните от Службата за национална статистика от днес потвърдиха, че през първото тримесечие на годината икономическото производство е нараснало със солидните 0.5%, тъй като предприятията се втурнаха да складират суровини в очакване на отлагане на Брексит.

"БВП нарасна стабилно и не беше ревизиран през първото тримесечие на 2019 г., като производството отбеляза значителен растеж, дължащо се на поръчките, които бяха изнесени преди първоначалната дата за излизане от Обединеното кралство", каза статистикът от ONS Роб Кент-Смит.

Английската централна банка прогнозира, че растежът на петата по големина икономика в света ще спре, тъй като бизнес инвестициите остават в застой, преди новата дата за Брексит на 31 октомври.

И двамата кандидати да станат следващият премиер на Великобритания заявиха, че са готови да напуснат ЕС без споразумение, ако е необходимо. Нещо, което бизнес групите предупреждават, че ще предизвика широко разрушение.

Данните от днес показват, че дефицитът по текущата сметка на Великобритания е нараснал до 30 млрд. паунда през първото тримесечие на 2019 г. от 23,7 млрд. паунда през последните три месеца на 2018 г., което е по-малко увеличение от средната прогноза на икономистите за дефицит от 32 млрд. паунда, посочва Ройтерс. Това се равнява на 5,6% от БВП и най-високо ниво от третото тримесечие на 2016 г.

Въпреки това, от ONS подчертават, че по-голямото увеличение се дължи на скок при вноса на неопределени стоки, включително злато - нещо, което редовно нарушава британската търговска статистика поради ролята на Лондон като център за търговия със злато. С изключение на този внос, дефицитът по текущата сметка на Великобритания ще бъде 3,7% от БВП, казаха от ONS.

Отпадането на търсенето на британски активи от чуждестранни инвеститори може да доведе до по-нататъшно намаляване на стерлинга и да затрудни бизнеса и потребителите да наберат финансиране или да вземат заеми.

Британската икономика се е забавила след референдума за Брексит и сега е изправена пред нарастващо напрежение от търговския спор между Съединените щати и Китай и забавянето в Европа.

Икономиката нарасна с 1.8% през годината до края на март, непроменена спрямо по-ранна оценка и най-бърз растеж от третото тримесечие на 2017 г. Въпреки това, прогнозите на Банката за растеж ще се забавят до 1.5% тази година.

Бизнес инвестициите показват годишен спад от 1,5%, което е по-голяма от предходната стойност. Потребителските разходи остават основата на растежа - с 1.9% за годината.

Въпреки това, има признаци, че данните могат да бъдат смекчени, въпреки стабилния пазар на труда. Проучването на потребителските настроения на GfK показа по-рано, че доверието е спаднало още повече, а потребителите са по-малко склонни да правят големи покупки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във