Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ДЕБИТНАТА КАРТА НИ ПРИДАВА ЕВРОПЕЙСКИ ВИД

Пристрастието на българина към парите в наличност трудно ще бъде преодоляно още години наред. Въпреки че дебитните карти навлизат все по-масово във всекидневието ни - до момента са издадени над 700 хиляди банкови карти, гражданите все още предпочитат да носят необходимите им пари в портфейла си. Отделно в страната засега няма достатъчно условия за масовото използване на дебитните карти, а липсват и навици у хората да ги ползват. Но дори човек да има дебитна карта, ентусиазмът му бързо се охлажда, когато не може да намери наблизо банкомат. Към края на май в страната са инсталирани над 600 устройства за теглене на пари.
Използването на карти при пазаруване също навлиза в ежедневието на българина доста бавно. Показателно е, че 95% от операциите се заключават в теглене на пари от банкомат и едва 5% са разплащания. С изключение на бензиностанциите, хотелите, казината и големите вериги магазини Бонжур, Оазис и хипермаркетите Била и Метро, повечето търговци, особено в по-малките обекти, не са склонни да слагат ПОС-терминали (устройства за плащане с дебитни карти), независимо че не плащат за тях друго освен месечна такса от 10 долара.
Но при пътуване в командировка или на почивка дебитната карта може да се окаже незаменимо удобство. Обикновено човек взема със себе си значително количество пари, когато заминава в командировка или на почивка. За две седмици на българското Черноморие едно тричленно семейство трябва да приготви между 1500 и 2000 лева. Ако иска да почива на Халкидики или в Анталия, сумата за трима души е около 2 хил. щ. долара. Освен това те трябва да носят със себе си за дневните си нужди още между 700 и 1000 щ. долара. В тези случаи дебитната карта е добро средство срещу кражба или загуба на портфейла. Ако това се случи - най-много човек да се лиши от нея, но не и от парите в сметката си.
В повечето от градовете по българското Черноморие има достатъчно банкомати, от които по всяко време на денонощието може да се изтегли необходимата сума. Във Варна например има над 40 банкомата, в Бургас - около 20, в Албена - три, в Златни пясъци - два, и по един в Несебър, в Приморско, в Созопол и в Поморие. Освен това повечето хотели и ресторанти в елитните ни курорти са снабдени и с ПОС-терминали. Ползването им е елементарно - при плащане на сметката дебитната карта се дава на служителя, който я поставя в устройството, а клиентът набира на клавиатурата личния си ПИН-код. Ако притежателят на картата разполага в сметката си с необходимите пари, устройството уведомява банката да прехвърли заявената сума от картовата сметка по тази на фирмата - хотел, ресторант или магазин, чиито услуги са ползвани, и клиентът си получава картата обратно заедно с касовата бележка.
По същия начин можете да процедирате с банкоматите и ПОС-терминалите в чужбина. Необходимо е само да имате международна дебитна карта - Маестро Сирус, Юрокарт Мастеркарт или Виза, които в момента издават БУЛБАНК, ОББ, ПИБ, Банка ДСК, Пощенска банка, РОСЕКСИМБАНК, НЕФТИНВЕСТБАНК, БНП-Париба (България) и Първа източна международна банка.
Да кажем, че сте на почивка на остров Тасос и ви трябват пари в наличност. Заставате до първия попаднал пред очите ви банкомат и проверявате с какъв вид дебитни карти работи той - символите им обикновено са поставени на видно място върху апарата. Ако разполагате със съответната дебитна карта, тя се въвежда в гнездото на банкомата. АТМ-устройството разпознава, че тя е издадена в друга държава, и ви предлага възможност да изберете меню на три различни езика. В Европа това са английски, немски и френски, а в Южна и Северна Америка е добавен и испански. Натискате бутона за необходимата ви сума - в случая в драхми. Устройството автоматично преизчислява по курса за деня наличността по картовата ви сметка в драхми и ако разполагате с необходимата сума, банкоматът ви изплаща заявените пари.
В Западна Европа и в САЩ не гледат с добро око на хора, които носят със себе си значителни суми в банкноти и плащат в брой. Така че картата дава някакво самочувствие на своя притежател. При пътуване в страните от Западна Европа тя предлага още едно удобство. След падането на шенгенската бариера преминаването на границата става безвизово, но трябва да се декларира известна сума. Това неудобство отпада, ако покажете дебитна карта. Обикновено служителите по границите на западните държави приемат, че нейната наличност показва платежоспособност. Ръководителите на картовите отдели на повечето български банки заявиха за в.БАНКЕРЪ, че никой от клиентите им, които притежават Маестро Сирус, Юрокарт/Мастеркарт и Виза, не е имал проблем с деклариране на средства по тях при преминаване на границата.
Проблем може да се появи, ако в чужбина загубите дебитната си карта или ви я откраднат. При това положение няма начин да си извадите нова дебитна карта, докато не се върнете в България. Изходът от подобна ситуация е да отидете в първата банка и да поискате българската кредитна институция, в която са сметките ви, да ви преведе пари в чуждестранната банка чрез системите Уестърн юнион или Мъниграм. Но можете и да си спестите подобно усилие, ако предварително сте поискали от банката, в която се намира картовата ви сметка, да ви издаде няколко дебитни карти, с които можете да теглите пари. Повечето български институции издават до четири карти, с които могат да се теглят пари от една сметка - едната слагате в портфейл, другата оставяте във вътрешния си джоб или в чантата си, а останалите две давате на съпругата или на приятелката си и пътувате спокойно. Малко вероятно е и четирите карти да се изгубят.
Притежаването на дебитни карти има и други предимства - с някои от тях могат да се плаща сметките за ток, телефон, вода и парно. Подобни екстри предлагат на клиентите си, които ползва и техни дебитни карти Първа инвестиционна банка (ПИБ), ОББ, ТБ България Инвест, НЕФТИНВЕСТБАНК и Първа източна международна банка. Да кажем, че сте на почивка или в командировка у нас или в чужбина и сте забравили да си платите сметките за комунални услуги. Обаждате се по телефона на оператор в банка, която е издала картата ви. Необходимо е да наберете определена комбинация от цифри, а след това и абонатния номер, под който е заведен например вашият електромер. Операторът ще ви информира каква сума дължите на Електроснабдяване, след което посочвате номера на картовата си сметка и разплащането е извършено. БУЛБАНК и Банка ДСК пък предлагат на собствениците на техни дебитни карти автоматично да плащат разходите им за комунални услуги, стига по картовата им сметка да има достатъчно средства.
Повечето български банки предлагат на собствениците на дебитни карти и възможност да ползват малък краткосрочен заем (овърдрафт). Това е допълнително улеснение, ако човек е на почивка или в командировка и му свършат парите. Обикновено максималният размер на овърдрафта е равен на месечните приходи в картовата ви сметка. Тази услуга автоматично превръща дебитните карти в кредитни. Всъщност кредитните карти, които българските банки издават, почти по нищо не се отличават от дебитните и принципите за работа с тях са едни и същи.
Разбира се, за всички услуги по картовите сметки клиентите плащат определени такси и комисиони, които за всяка банка са различни. Почти всички банки издават дебитни карти, конкуренцията между тях е жестока и гражданите спокойно могат да подберат институцията, която предлага най-изгодните за тях условия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във