Банкеръ Daily

Владислав Горанов:

Дебатите по пенсионната реформа започват през следващата седмица

Дебатите по пенсионната реформа ще започне през следващата седмица, съобщи пред журналисти финансовият министър Владислав Горанов. Разговорите ще се водят от вицепремиера Ивайло Калфин. Горанов потвърди тезата си от миналата година, че единственият спорен момент, който е останал според него, е дали гражданите да имат възможност след като преведат парите от своите партиди в универсалните пенсионни фондове към НОИ да имат възможност да си върнат впоследствие обратно. Според него преместването на вноските за втора пенсия в НОИ трябва да дава възможност на хората да движат многократно партидите си.

Горанов обаче даде да се разбере, че не е съгласен с идеята на Реформаторския блок в НОИ също да бъдат отворени лични партиди. Това би била световна финансова иновация, смята още финансовият министър. По думите му навсякъде в Европа работят два стълба на осигуряване - солидарен и доброволен, а при нас три - солидарен, допълнителен-задължителен и доброволен.
С промените, които инициирахме ние ще дадем възможност на хората да изберат дали да се осигуряват в тристълбов или в двуистълбов модел, допълни финансовият министър, което потвърди думите му, че не е склонен да прави отстъпки по същество от вече приетите промени.

До 31 март ще има дългосрочен и завършен комплект от решения за пенсионната система, обяви още Горанов. Единствените рационални критики към приетите промени в Кодекса за социално осигуряване досега са, че не дават възможност за движение на средствата и в двете посоки, допълни той.

По думите му ри положение, че нямаме гаранции и увереност кой от двата модела работи по-добре, хората трябва да имат право на избор и ако се окаже, че един от двата модела се е провалил, тази отговорност да бъде в личния избор на хората.

"Когато си свободен да избираш и когато се налага да се образоват българските граждани по отношение на техните спестявания за пенсия, то това ще е от полза за финансовата култура като цяло на обществото", смята още финансовият министър.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във