Банкеръ Daily

Парламентът реши на второ четене:

ДДС облагите за собствениците на заведения продължават и през 2021 г.

Ресторантите получиха ново данъчно облекчение - ДДС ставка от 9% за доставка на храна за вкъщи, приготвена в заведения. Досега управляващото мнозинство наложи намаляване на ДДС от 20 на 9% за ресторантьорските и хотелиерските услуги, включително за нискоалкохолните напитки – вино и бира. С 9% се облагат случайните превози при екскурзионни пътувания, организирани от туроператори и туристически агенти, детските стоки и книгите. А също така и ползването на фитнеси и други спортни съоръжения също попадна в този обхват на тази антикризисна мярка.

Тези данъчни облаги ще действат до края на 2021 година.

При обсъждането на второ четене промени в Закона за данъка върху добавената стойност (ДДС) бе отхвърлено предложението на БСП за 9% ДДС върху лекарствата. Социалистите определят тази мярка като европейска практика. След като идеята им не бе приета от БСП упрекнаха управляващите, че е "срамота да разчитаме на бюджетни приходи от високо ДДС върху лекарствата".

Както "Банкеръ" вече писа, промяната на ДДС ставката бе разкритикувана от Сдружението за модерна търговия, според което ниската единна ставка на ДДС е по-добра алтернатива от диференцирани ставки, които създават значителни рискове и неравноправно третиране на икономическите субекти.

"Предложението поставя в неравноправно положение търговците, които също продават, а някои от тях и доставят, прясно приготвена храна за вкъщи, защото според него ако един клиент си купи вечерята от топлата витрина на търговска верига или я поръча от там, ставката ще е 20% ДДС, а ако я поръча от ресторант - 9%. На практика търговецът и ресторантът ще извършват еднаква услуга, но ще работят при различни данъчни условия, което нарушава един от основните принципи на данъчното облагане - неутралност", категорични бяха от организацията.

Депутатите удължиха работното си време до обсъждането на всички предложения за промени в данъчните закони за 2021 година.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във