Банкеръ Daily

Финансов дневник

ДДС надцакването продължава

Политическите сили в парламента продължават с надцакването с данъка добавена стойност. Още две формации - Воля и НФСБ, внесоха законопроекти за диверенциране на ставка. 

НФСБ предлага да се намали ставката на ДДС и за туроператорските услуги от 20 на 9 процента. Такова предложение има в общ законопроект на ГЕРБ и "Обединени патриоти". Хората на Валери Симеонов обаче правят отделни предложения, тъй като в него се предлага да се разшири кръгът на лицата, имащи право на туристически талони (ваучери). Освен медицинските специалисти и полицейските служители на първа линия, право да имат и служителите на кръвните центрове, на регионалните здравно-осигурителни каси, командированите в РЗИ по места и здравните медиатори. Иначе партията на Симеонов се е подписала и под общия законопроект с ГЕРБ, който предвижда и намаляване на ДДС до 9% и за книгите.

"Воля" на Веселин Марешки внесе проектозакон за намаляване на ставката на  9% за книги, учебници и учебни помагала в хартиено издание, както и за ползването на услуги във фитнес центровете и спортните зали. От партията на Марешки се мотивират, че във всички държави-членки на ЕС данъчната ставка за книги били намалена поне на половина. Изключение правели България и Дания, а в страни като САЩ и Канада дори не се начислява ДДС върху книгите. Очакванията им са по този начин да се стимулирало четенето у нас.

Преди дни ДПС предложи 9% налог за детски храни, фармацевтични продукти, включително памперси за деца до 3 години. Те считат, че с намаляване ставката на ДДС ще се стигне до съществено понижение на цените на стоките, предназначени за деца до 3 години и те ще станат по-достъпни за всички семейства.

Преди това и БСП предложи намаляване на данъка за храни и лекарства. Предложението им обаче бе отхвърлено от правната комисия

Facebook logo
Бъдете с нас и във