Банкеръ Daily

Финансов дневник

ДБ срещу Асен Василев за максималния осигурителен доход

Лидерът в оставка на "Да България" Христо Иванов ще настоява в парламента прагът на максималния осигурителен доход да не се увеличава през 2022 година. Тази позиция е била обявена на среща с  представители на асоциациите от IT сектора, за която стана ясно от публикация на депутата от "Демократична България" Ивайло Мирчев в социалните мрежи.  

"Предложеното от съпредседателя на “Продължаваме промяната” Асен Василев увеличение на максималния осигурителен праг с 15% от 2022 г. засяга предимно ИТ сектора, където трудовите възнаграждения са високи, но който работи на светло и осигурява най-голяма добавена стойност в икономиката. Работодателите в бранша, които отдавна са направили своите бюджети за 2022 г., изразиха недоумение, че се лансират промени в данъчно-осигурителното законодателство в 12 без 5 и без всякакво обсъждане. Те се опасяват, че това ще намали конкурентоспособността на ИТ фирмите и е сигнал за несигурна данъчно-осигурителна среда в България пред чуждите пазари и компаниите майки", се казва в публикацията на Мирчев. 

Представителите на ИТ сектора са настояли за предвидимост в данъчно-осигурителното законодателство, както и промените да се извършват с участието на всички заинтересовани страни. Според тях е необходима промяна на целия пенсионно-осигурителен модел, а не дефицитите в държавното обществено осигуряване да се покриват чрез увеличаването на осигурителните прагове.

Христо Иванов е уверил работодателите от ИТ бранша, че няма споразумение за увеличаване на максималния осигурителен праг след проведените преговори за съставяне на коалиционна управленска програма между "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България". Той обявил, че ДБ ще настоява в парламента промени в осигурителното законодателство да влязат в сила най-рано от 2023 г. и то след задълбочен дебат.

https://www.facebook.com/mirchev/posts/10158979892286225

Спряганият за финансов министър в коалиционното правителство Асен Василев предложи вдигане на осигурителния праг с коефициент 2.3 по средната брутна заплата от предходната година. Василев даде да се разбере, че няма да направи отстъпки за вдигането на максималния осигурителен доход. "Няма да вдигаме данъците, но ще ги събираме. Без изключения", коментира той в четвъртък.

В момента у нас осигуровки се дължат само върху трудово възнаграждение до 3000 лв. на месец, като горницата над тази сума е освободена.

Подкрепа за вдигане на прага може да бъде получена от БСП и "Има такъв народ". Според БСП трябва таванът да стане 3600 лв., а според ИТН - да бъде 2.5 пъти от средната брутна заплата.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във