Банкеръ Daily

Финансов дневник

ДБ предлага да се намали таванът на лихвата за забавени плащания

Депутати от "Демократична България" внесоха законопроект, който предвижда да се намали таванът на лихвата за забавени плащания.

Сега лихвата е основен лихвен процент плюс 10 пункта. Народните представителите Владислав Панев, Мартин Димитров и Георги Ганев предлагат надбавката да бъде максимум 4% плюс ОЛП за физически лица, както и 8% за търговци.

Вносителите посочват, че досегашният таван е продукт на други времена в които пазарните лихви бяха много над сегашните. 

"Смятаме, че намаляването му е логична стъпка. Стотици хиляди българи са влезли в спиралата на натрупване на задължения от невъзможност да обслужват стари дългове, заради икономическата криза. Идеята е да ги облекчим, доколкото може", коментира Владислав Панев. 

От "Демократична България" дават заявка, че следваща им законодателна стъпка е закон за личния фалит.

Депутатът от обединението Ивайло Мирчев обяви в сряда, че предлага промени в Закона за ДДС за отмяна на Наредба Н-18 и възможност за отдалечена фискализация.

В проекта е заложена отмяна на текстовете, с които бе въведена Н-18, която бе отлагана няколко пъти и до днес така и не е влязла в сила. Наредбата бе остро критикувана от бизнеса заради трудностите да бъдат приложени изискванията ѝ, заради високите разходи за въвеждането ѝ и заради това, че тя ще препятства конкуренцията, а данъчните ще имат достъп до чувствителна финансова информация, касаеща не само продажбите.

“В момента всеки търговец в България е длъжен да отчете всяка продадена стока чрез касовия си апарат. Така информацията стига до НАП. Фискалните апарати струват пари, поддръжката им също. Ние целим тази хардуерна фискализация да я направим софтуерна, тоест търговците да може да издадат касова бележка от всяко устройство с принтер, например компютър или таблет. По този начин спестяваме на бизнеса пари – по предварителни оценки над 100 млн. лева”, коментира депутатът Ивайло Мирчев. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във