Банкеръ Daily

Финансов дневник

Дау Джоунс се повиши

Американските фондови пазари приключиха деня с рязко покачване след пореден бурен ден на внезапни покачвания и спадове, предаде Асошиейтед прес.

Промишленият индекс Дау Джоунс се повиши с 567 пункта (2,3 процента), възстановявайки близо половината от загубените 1175 пункта предишния ден.

Индексът на 30-те водещи американски компании приключи на нива от 24 912 пункта.

Преди Дау Джоунс да достигне тези стойности, по-рано през деня имаше няколко мъчителни обрата, като при отварянето на пазарите имаше понижение от 567 пункта - по случайност точно толкова, с колкото се повиши до затварянето.

Индексът Стандард енд Пуърс 500 прибави 46 пункта (1,7 процента) и достигна 2695 пункта. Насдак се повиши със 148 пункта (2,1 процента) до 7115 пункта.

Резки понижения в петък и понеделник заличиха повишенията на Дау Джоунс за тази година. Към днешния ден обаче той отново беше леко по-висок за 2018 г.

Финансовият министър на САЩ Стивън Мнучин заяви, че фондовият пазар е "доста променлив" през последните дни, но по думите му това не е разклатило неговото мнение, че основите на икономиката са силни.

По време на свое изслушване в Конгреса все пак той е следял представянето на пазара.

"По принцип не бих поглеждал към айфона си, но с оглед на движенията на пазара, го проверявам", каза той пред конгресмените от комисията по финансовите услуги в Камарата на представителите на САЩ. "Вече се е повишил със 187 пункта, така че днес вече отново имаме покачване."

Мнучин заяви, че не е "извънредно обезпокоен от променливостта на пазара. Мисля, че основите са доста силни".

Мнучин каза, че се е консултирал с участници на пазара по-рано днес и е получил уверения, че по време на големите спадове в понеделник пазарите са работили добре без никакви системни проблеми.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във