Банкеръ Daily

Финансов дневник

Датските пенсионни фондове планират да инвестират 50 млрд. долара в зелени активи

Датските пенсионни фондове планират да инвестират повече от 50 милиарда долара в зелени активи за борба с изменението на климата, съобщи датският премиер Мет Фредериксен преди началото на срещата на върха на ООН по въпросите за климата в Ню Йорк, цитиран от Ройтерс.

Фондовете ще инвестират общо 350 милиарда датски крони (41,41 милиарда лири) в енергийна инфраструктура, зелени акции и облигации и енергийно ефективно строителство до 2030 г., се казва в съобщение на датската асоциация на застрахователната и пенсионната индустрия.

„Опитът на Дания показва, че инвестициите в устойчива енергийна инфраструктура, напр. във фермите за вятърни мелници, помагат да се намери решение на климатичните предизвикателства, като в същото време осигуряват добра възвръщаемост на инвестициите “, заяви Торбен Педерсен, заместник-председател на браншовата асоциация в Дания.

Еколози твърдят, че срещата на върха в Ню Йорк идва в решаващ момент, тъй като екстремните метеорологични условия и високите температури засягат все повече хора във все повече части на земното кълбо.

Facebook logo
Бъдете с нас и във