Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Данък върху лихвата по депозитите няма да има

Лихвите по депозитите ще се облагат, с тази новина някои медии хвърлиха в потрес милионите спестители в България. Информацията била получена от вътрешни източници в Министерството на финансите. През последните две-три години обаче то доказа, че е люпилня на какви ли не странни идеи. Да се облагат депозитите в България е човеконенавистническо , а самата идея е лудост за нашите условия, независимо че управляващите може да искат да я материализират преди парламентарните избори. Това означава да настроят срещу себе си почти всички българи, които спестяват и разчитат на доходите от лихви, за да си помогнат за финансовото оцеляване. Подобно начинание е и опасно, защото, ако лихвите по влоговете бъдат обложени, хората могат масово да започнат да теглят спестяванията си от банките, а това ще бъде удар върху тяхната стабилност.


Добрата новина в случая е, че от Министерството на финансите отрекоха медийните слухове. Предложения за облагане на доходите от лихви по влоговете въобще не са обсъждани и не съществуват в проектите за промени на данъчните закони, заявиха от пресслужбата на ведомството.


Заместник-председателят на бюджетната комисия в Народното събрание и депутат от ГЕРБ Димитър Главчев заяви за БАНКЕРЪ, че не е чувал за каквито и да е идеи за облагане на лихвите от влоговете. Не знам да има подобни текстове в предложенията за законодателни промени. Не сме ги обсъждали и в парламентарната група. Ако някои иска да започне подобен дебат, ние ще го водим, каза Главчев.


От Националната агенция за приходите пък коментираха, че също не са чували за предложения да се облагат лихвите по влоговете. Според тях става дума за съвсем друго нещо. Има идеи гражданите да бъдат задължени да декларират доходите, които получават от лихви. Това щяло да послужи за събиране на статистическа информация, която при поискване да бъде предоставяна на приходните администрации от други страни от ЕС. В момента по силата на европейски директиви България предоставя данни за депозитите и лихвите на чужди граждани в български банки. В същото време нашите власти също получават подобна информация за депозитите и лихвите на български граждани в банки, намиращи се в държави членки на ЕС и на Европейското икономическо пространство. Най-вероятно тези изисквания за събиране и предоставяне на данни за доходите от лихви ще се разпрострат върху всички граждани на ЕС, в това число и българите. Декларирането на доходи все още не означава, че те непременно ще бъдат облагани. Но между двете действия има само една стъпка и тя винаги може да бъде направена.


Ако трябва да сме коректни, България е една от малкото страни в ЕС, в които приходите от лихви по депозити не участват при формирането на облагаемите доходи на гражданите. Но това е правилно заради ниските заплати и пенсии у нас. Освен това трябва да се има предвид, че на Запад върху лихвите от депозити може и да се плащат данъци, но с разходите за лихви по обслужването на кредити се намалява облагаемият доход. Ако подобни разпоредби бъдат въведени у нас, може да се окаже, че хората, чиито облагаеми доходи трябва да се намалят, са повече от онези, чиито лихви ще се облагат.


nbsp;


nbsp;


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във