Банкеръ Weekly

Сурвакарска

Данък "лихва" се спомина

Набеденият за сериозен приходоизточник на хазната данък “лихва” се издъни, меко казано, напълно (пиша меко казано, защото министър Владислав Горанов е станал нещо много обидчив). От самото Министерство на финансите признават, че данъкът върху лихвата по депозитите не е оправдал очакванията. Тоест очакванията на финансовия “гуру” Симеон Дянков, на неговия ученик и последовател Горанов, на знайни и незнайни политици и депутати фискалисти.

Затова и най-последователната политическа сила, да им се не надяваш - Реформаторският блок, извади на умряло куче нож. Преди броени дни от там заявиха, че ще настояват за отпадане на налога, защото не стимулира спестовността.

Ужасяващи недомислици. Спестовността си върви напред и нагоре с неотслабваща крачка. Навремето, когато Дянков въведе този данък, “БАНКЕРЪ” предупреди, че банките ще измислят “хибридни” инвестиционни инструменти, които ще са извън обсега на понятието “депозит”, така и стана.

По-сериозният аргумент за премахване на този позорен налог е ниският приход от него, което оскъпява много администрирането му, мотае и банките и го прави безсмислен. Така че

“Сурва, сурва, весела година, данък “лихва” се спомина - догодина? До амина?”. Това е влизане в Коледно-песенната народна традиция.

Признанията за пълното безсмислие на неговото съществуване идват не откъде да е, а от “люпилнята” на половин дузина сродни законотворения, които само харчат парламентарно време и енергия, замествайки истинската данъчна реформа. Данните са на Министерството на финансите.

Постъпленията от данък "лихва", който беше въведен със спорни законови промени, считано от 1 януари 2013 г., намаляват през всяка от последните години, показват данните от “Раковски” 102. За 2013 г. от този налог в хазната са постъпили 82.4 млн. лв., за 2014 г. приходите се свиват до 65.7 млн. лв., а за 2015 г. - до 52 млн. лева.

Това показва справка на министъра на финансите Владислав Горанов, поискана от депутата от Реформаторския блок Мартин Димитров. От отговора, който е публикуван на сайта на Народното събрание, се вижда, че от началото на тази година до края на октомври в бюджета са внесени 31 млн. лв. от въпросния данък. Жална им майка... Но не пише колко милиони са отишли за администрирането му.

Припомняме сaмo, че през последните гoдини лихвите по депозитите се сринаха драстично, а дaнъĸът въpxy лиxвитe пo дeпoзити беше изкълчван няколко пъти.

ГЕРБ въведе ставката oт 10%, която влeзe в cилa oт 1 янyapи 2013 г. c пpoмeни в Зaĸoнa зa дaнъцитe въpxy дoxoдитe нa физичecĸитe лицa (ЗДДФЛ). Тогава управляващите очакваха приход от новия налог от над 120 млн. лв. годишно.

След като приходите не оправдаха очакванията, в края на 2013 г. беше решено ставката да се намалява c 2 процента вcяĸa гoдинa. Πpи тaзи cxeмa в paмĸитe нa пет години дaнъĸът тpябвaшe дa достигне нулева ставка.

B ĸpaя нa 2014 г. тогавашният финансов министър от кабинета "Орешарски" - Петър Чобанов, предложи на парламента дa зaпaзи paзмepa нa дaнъĸa, ĸoйтo по онова време бeшe 8 процента. Ето защо пpeз 2015 г. дaнъчнaтa cтaвĸa се закотви на това ниво, както е и до днес. Вече на облагане подлежат и доходите от безсрочните влогове.

"Банките успяват да измислят достатъчно варианти, с които да спестят плащането на този данък от техните клиенти. Вместо да стимулираме спестовността и превръщането й в капитали, ние я облагаме", извиси сега глас в Народното събрание Мартин Димитров от Реформаторския блок. Той обяви, че РБ ще настоява този налог да отпадне, тъй като не оправдава очакванията за постъпления в хазната и натоварва излишно хората, които спестяват.

Димитров обаче прави опит да се качи на една претъпкана вече шейна.

Още преди лятната ваканция някои депутати заявиха пред "БАНКЕРЪ", че парламентът може да отмени скандалния данък "лихва". Идеята за премахването на този данък среща разбиране най-вече сред народните представители със здрав икономически разум и загрижени за волята на избирателите.

Представители на всички парламентарни групи - без тези от ГЕРБ - обещаха да направят необходимото данъкът да отпадне. Те смятат, че той е финансово несъстоятелен и че има изкривен морал. Отделно от това е ясно, че който пръв предложи да се премахне данъкът върху лихвите, ще направи много добър политически отскок.

Е, и?

 

 

Ето ги и обещанията:

Депутатът Йордан Цонев първи прегърна идеята на "БАНКЕРЪ" да се премахне данък "лихва". Накарахме го да се замисли за допълнителното бреме върху парите на хората в банките, които така или иначе ги ползват само като трезори. Цонев обеща да предизвика обсъждане и през есента ДПС да излезе с предложение за премахване на този досаден данък. Той призна, че никога не е бил негов фен.

Настимир Ананиев от Реформаторския блок също подкрепя такава идея. "Говори се за отрицателни лихви в банките, т.е. вече да плащаме, за да ни пазят парите. Какъв ще е в такъв случай данъкът върху отрицателни величини?", чуди се той. Ананиев подчерта, че като човек с десни убеждения е против всякакви данъчни утежнения, затова е бил краен противник на данъка "Дянков" още при въвеждането му.

Петър Кънев от парламентарната група "БСП Лява България" е съгласен, че няма икономическа логика от съществуването на този данък - той е само своеобразен тормоз за гражданите. Попитахме го защо не стане "любимец на народа", като предложи да бъде премахнат. "Аз ако го предложа, няма да свърши работа, защото мнозинството ще го отхвърли. По-скоро ще потърся сътрудничество с колеги от други парламентарни групи, за да премахнем това безумие", каза Кънев.

Независимият Светлин Танчев, бивш член на парламентарната група на ГЕРБ - когато Дянков беше още министър, заяви, че никога не е приемал тази идея. "Още тогава, когато се "ковеше" този налог, аз бях от вътрешната опозиция на министъра", каза той. Давам ви пълна гаранция, че ще подкрепя премахването на тази несправедливост."

Депутатката Мариана Тодорова от АВБ първоначално се озадачи от въпроса ни, защото не била финансист, но после напълно подкрепи инициативата на в. "БАНКЕРЪ". Тя каза, че ще предложи идеята да бъде обсъдена в парламентарната й група с оглед да се простим с данъка "Дянков" още в късната есен, когато се гледат данъчните закони.

Но да се върнем пак на Мартин Димитров, който разбуни духовете. Защо така предколедно, бе, Мартине? Коментарите защо продължава да съществува този срамен данък върху почти нулеви лихви отдавна са излишни. Подсещахме теб и твоите колеги, разглеждайки данъците за 2016-а, да зачеркнете това недомислие. Но не би. Сега се сетихте, но данъчната кампания за следващата година отдавна изтече. От 2018-а ли ще го премахнете или той ще е едно от основанията да ви премахнем преди него?

А с такива светли очаквания ви посрещнахме в политиката...

Facebook logo
Бъдете с нас и във