Банкеръ Weekly

Депутати, обещахте!

Данък "лихва" да отпадне

Преди лятната ваканция депутати заявиха пред репортерите на "БАНКЕРЪ", че парламентът може да отмени скандалния данък "лихва". Идеята за премахването на този данък среща разбиране у депутатите със здрав икономически разум и загрижени за волята на избирателите.

Представители на всички парламентарни групи - без тези от ГЕРБ - обещаха да направят необходимото данъкът да отпадне. Те смятат, че той е финансово несъстоятелен, че има изкривен морал. Отделно от това, че този, който пръв предложи да се премахне данъкът върху лихвите, ще направи много добър политически отскок.

Преди време неговият "баща" - неотдавнашният финансов министър Симеон Дянков, обеща да внесе в хазната 150 млн. лв. от данъка "лихва" през първата година на съществуването му - през 2013-а. Но успя да събере от него едва 82 млн. лeва. Основно го "прецакаха" банките с бързата си реакция - те създадоха много паралелни недепозитни инструменти, които се изплъзват от обхвата на този закон. За миналата година от него са събрани едва 52 млн. лева. Допълнително сривът на лихвите по депозитите наполовина в сравнение с началото на тази година може да намали приходите от "изобретението" на Дянков до около 40 млн. лева. Националната агенция за приходите все още очаква от него в хазната да влязат 54 млн. лв. тази година.

Решителен принос за това неблагополучие дадоха почти нулевите лихви по депозитите на гражданите.

 

Ето ги и обещанията:

Депутатът Йордан Цонев първи прегърна идеята на "БАНКЕРЪ" да се премахне данък "лихва". Накарахме го да се замисли за допълнителното бреме върху парите на хората в банките, които така или иначе ги ползват само като трезори. Цонев обеща да предизвика обсъждане и през есента ДПС да излезе с предложение за премахване на този досаден данък. Той призна, че никога не е бил негов фен.

Настимир Ананиев от Реформаторския блок също подкрепя такава идея. "Говори се за отрицателни лихви в банките, т.е. вече да плащаме, за да ни пазят парите. Какъв ще е в такъв случай данъкът върху отрицателни величини?", чуди се той. Ананиев подчерта, че като човек с десни убеждения е против всякакви данъчни утежнения, затова е бил краен противник на данъка "Дянков" още при въвеждането му.

Петър Кънев от парламентарната група "БСП Лява България" е съгласен, че няма икономическа логика от съществуването на този данък - той е само своеобразен тормоз за гражданите. Попитахме го защо не стане "любимец на народа", като предложи да бъде премахнат. "Аз ако го предложа, няма да свърши работа, защото мнозинството ще го отхвърли. По-скоро ще потърся сътрудничество с колеги от други парламентарни групи, за да премахнем това безумие", каза Кънев.

Независимият Светлин Танчев, бивш член на парламентарната група на ГЕРБ - когато Дянков беше още министър, заяви, че никога не е приемал тази идея. "Още тогава, когато се "ковеше" този налог, аз бях от вътрешната опозиция на министъра", каза той. Давам ви пълна гаранция, че ще подкрепя премахването на тази несправедливост."

Депутатката Мариана Тодорова от АВБ първоначално се озадачи от въпроса ни, защото не била финансист, но после напълно подкрепи инициативата на вестника. Тя каза, че ще предложи идеята да бъде обсъдена в парламентарната й група с оглед да се простим с данъка "Дянков" още в късната есен, когато се гледат данъчните закони.

Наши народни представители, само ви подсещаме!

Facebook logo
Бъдете с нас и във