Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Данък Бедност

Баба, освен чеиза за Оня свят, си е скътала на банков депозит 800 лева. Парите е разпоредила да се изразходват целево - за мраморна пейка до гроба. Така де, като дойде човек да сложи цвете, да палне свещ, пък да поседне малко. Всичко е наред, даже съм пазарил каменоделец - да е готов, като му дойде времето. Вика човекът, 800 лв. и малко лихви отгоре ще са таман - пейка ще направя за чудо и приказ.


Да де, ама вицепремиерът Дянков й обърка плановете. Ще й облага лихвите. Един вид, клати й пейката.


Не ми се живее в такава държава, на която Дянков й е вицепремиер, жалва се баба.


То пък една държава, дето Дянков й е вицепремиер, отговарям й аз.


nbsp;


След като официално отрече идеята да се слагат лихви върху лихвите по депозитите, финансовият министър внесе новото бреме в Министерския съвет, който взе, че светкавично го прие. В това няма нищо изненадващо - действа се на принципа: проба-грешка, иди ми - дойди ми и ош-беш. И това е само част от арсенала на дясната политика вляво от центъра на ГЕРБ. Като добавим и играта на добро и лошо ченге, която може да се случи и този път, нещата стават цинични. И скучни.


Кого засяга този данък? Това е първият въпрос при всяка промяна, целяща да изземе доход, за да може държавата мъдро да го преразпредели. Прости сметки, базирани на последните данни на БНБ, показват, че 76% от депозитите в банките са до 1000 лв., а още 15% са до 2500 лева. Тези пари отлежават при 5-6% годишна лихва в банките. Индексът на цените на производител на вътрешния пазар обаче се е повишил със 7.1% на годишна база през август 2012 г., показват данни на НСИ. Значи лихвата по тези депозити на практика е изядена за година назад от поскъпването на живота. Изядена - изядена, но за Дянков тя си е абсолютно число и то трябва да бъде обложено с 10 на сто.


Като разбрахме кой брашнен чувал изтръсква Дянков, сега можем спокойно да наречем този данък Данък бедност. Приходникът на държавата се държи като мутра, която твърди: По-добре здрав и богат, отколкото беден и болен. Само че добавя: И обложен.


Та, така. Както загатнахме по-горе, след три години леви, по-скоро левашки действия, левият Бойков кабинет, вдясно от центъра, изведнъж отскочи в крайно дясно.


Подхвърлената с познато безгрижие идея всъщност крие много неясноти. Как така депозитите ще се облагат на падеж? И то още от 1 януари 2013-а. И какви пари за вдигане на пенсиите ще събере Дянков? Няма ли този данък да доведе до разкриване на информация за влоговете и да наруши банковата тайна? Или всички поправки на закони, които проправят пътя на ДАНС до банковата тайна, ще станат излишни. ДАНС вече ще работи само на принципа: По платения данък върху лихвите по депозитите ще ги познаете.


Ако предположим, че масовият депозит е тримесечният, а обикновено в договорите има клауза, че при липса на възражения автоматично се подновява, това значи ли, че при всеки падеж банката ще бъде задължена да цака на Дянков 10% от лихвата? Очевидно да. А пък данъчната декларация ще се подава чак през следващата година.


Ами това не е ли авансово облагане на доходи? И как доходи, които ще се декларират през 2014-а по ЗДДФЛ, ще се удържат като такси през 2013-а. По смисъла на Закона за данъка върху доходите на физическите лица (където ще е промяната) доходите от предходната година се отчитат пред данъчните през следващата година и тогава физическите лица внасят данъците за доходите си. Къде тогава да вместим обяснението на председателката на бюджетната комисия от ГЕРБ Менда Стоянова, която твърди, че нуждата от допълнителни средства, с които да се компенсира ръстът на пенсии и заплати от догодина, е причина за идеята да се въведе данък върху лихвите от депозитите. За коя година имате нужда от средства - за следващата, за по-следващата или по принцип. И това било държава - еталон за финансова стабилност!


Да предположим, че новият данък влезе в сила. Какви може да са последствията?


Опашки пред банките? Това го играхме през 1996-а година.


Ако приемем, че Дянков е комплексно мислещ човек (имаме подобни съмнения), може щастливо да заподозрем, че работи за подобряване на инвестиционната активност в страната. Банковите депозанти залагат на най-сигурната и нискодоходна инвестиция - депозита. Новият данък ще ги изгони от банките и те ще излязат на стоковия пазар, на фондовата борса или пък ще се погрижат за старините си в доброволен пенсионен фонд. Наивност - на стоковия пазар с тези пари могат да си купят корейски телевизор и турски хладилник например и с това ще стимулират тамошните икономики. Е, вярно, Дянков ще си прибере 20% от сумите през ДДС, което е допълнителен ефект за хазната, но не и за икономиката, а още по-малко за данъкоплатеца.


Фондовият пазар е в дълга будна кома и въпреки напъните държавата не може да го оживи с борсова приватизация, така че там едва бивш депозит ще се набута. В доброволен пенсионен фонд е добре, там лихвите са колкото по депозитите, но пък ако изтеглиш пари преди пенсия и си ползвал намаляване на данъчната основа със сумата по партидата през миналата година, подлежиш отново на десятък следващата.


Питаме се дали пък този нов данък не е дублиране на десятъка, събран авансово. Веднъж сме платили данък по парите, които сме внесли на депозит. Втори път ни искат да платим върху лихвата от примитивната си инвестиция, а междувременно инфлацията отдавна е оглозгала тази лихва. Някой ще поясни, че втория път не плащаме върху същите пари, защото те са главница на депозита, а върху лихвата по него. Но все пак гадното усещане остава.


Дянков индиректно защитава смисъла на тази, според него, лява мярка, като твърди, противно на Менда Стоянова, че целта на налога не е да се намерят повече приходи в бюджета, а да се накарат богатите да плащат повече. Брей, като един истински Оланд този наш Дянков! Но във Франция Франсоа Оланд представлява левицата, така че хак да ни е!


Как така, г-н министър?


Във Франция ще облагат богатите, и то в размер на 75%, но само тези, които имат доходи над 1 млн. евро и мярката ще бъде временна. Великобритания също обмисля въвеждането на извънреден данък за най-богатите за период около четири години. Къде е сладката ми баба в цялата схема?


Бедна държава.


Беден народ.


Беден (на идеи) кабинет и в частност финансов министър.


Логично: Данък Бедност.


nbsp;


Послепис: Аз лично започнах да убеждавам баба да изтегли депозита и да го изпием за нейно здраве. Основен довод: Дянков не разрешава мраморните пейки. А и да я съградим някак си, баба ще е от неправилната страна на тревата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във