Банкеръ Daily

Финансов дневник

Данъците за автомобилите в София се вдигат с екологична цел

За следващата година сме предложили да се увеличи екологичната компонента на моторните превозни средства с евро стандарт между 1 и 4. Целта е да се дадат ясни сигнали, че искаме в София да има повече чисти автомобили. Това каза Дончо Барбалов, зам. кмет по финансите на София.

Той обясни, че увеличението на данъка за превозни средства с евро стандарт между 1 и 4 ще е различно.

"Колкото по-замърсяващ е автомобилът, толкова е по-голяма е стойността на екологичната компонента. При евро 4 тя ще е 1, а при евро 0 и евро 1 ще е 1.4. Ще има 40% разлика в екологичния компонент", обясни заместник-кметът.

Барбалов заяви, че електрическите автомобили са освободени от данък. По думите му в София паркирането за тях е безплатно в синя и зелена зона, което е един от стимулите.

"Работим върху изграждането на по-голям брой зарядни станции за електромобили. Една от пречките за по-голямо използване на електромобили е, че няма да има къде да се използват", посочи Барбалов пред Bloomberg TV Bulgaria .

Очакванията са в бюджета на Столична община да влязат 18 млн. лева от данъка върху превозните средства. По думите му те ще бъдат приоритетно вложени в екологични мерки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във