Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ДАНЪЧНИТЕ ЗАПРЕТНАХА РЪКАВИ ЗА НОВИ ПРОВЕРКИ

Проверките на търговски обекти, складове, тържища и обменни бюра, вече се правят от инспектори от други териториални дирекции, а не от служителите от дирекцията, на чиято територия се намират те. Това обяви Националната агенция за приходите (НАП) в четвъртък, 28 август. Новият подход, който беше въведен експериментално в региона на Велико Търново, се оказа ефективен и се внедрява в цялата страна, заявиха подчинени на Мария Мургина. Според бирниците по този начин се избягва субективният фактор при проверките и се елиминира възможността проверяваният и служителят на НАП да се познават или да имат роднинска връзка. Така се намаляват и предпоставките за корупция.
За шест дни през юни четирима инспектори от сектор Проверки на Териториалната дирекция на НАП от гр. Монтана са съставили 31 акта за нарушаване на данъчното законодателство в Габровско. Органите по приходите са установили, че преобладаващата част от нарушенията на търговците са, че не издават на касови бележки и има несъответствие на касовата наличност. По същото време в Монтанско проверки са извършвани от двама служители на дирекцията на НАП Ловеч.
Както вече писа в. БАНКЕРЪ, от началото на летния сезон над 100 инспектори от цялата страна извършват масови проверки за укриване на обороти в заведения, ресторанти, дискотеки и други обекти по морето. Данъчните фокусират усилията си за разкриването на реалния оборот в търговските обекти с 24-часово физическо наблюдение и контрол върху тях. Служителите на НАП са установили, че при постоянно присъствие на инспектор в заведенията се наблюдава десетократно, а в някои случаи и стократно увеличение на отчитаните дневни обороти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във