Банкеръ Daily

Финансов дневник

Данъчните експерти на ЕК на работна визита у нас

Генералният директор на ГД "Данъчно облагане и Митнически съюз" към Европейската комисия Стивън Куест и екипът му са на посещение в България във връзка с подготовката на страната ни за председателството на Съвета на ЕС през 2018 година.

"Тук съм, за да помогна за подготовката на българското председателство, което започва през януари 2018 година. Целта на това първо посещение е да бъдат обсъдени досиетата в областта на данъците и митническите въпроси, които евентуално биха могли да попаднат в рамките на българското председателство, включително такива важни въпроси, като измамите с ДДС, правилата за корпоративно данъчно облагане и по-тясното митническо сътрудничество. България ще играе важна и видима роля и настоящото ранно установяване на връзка с Комисията е чудесна инициатива. С нетърпение очакваме да продължим нашето близко сътрудничество, като ще окажем възможно най-голяма подкрепа, така че българското председателство да бъде успешно," заяви Стивън Куест.

Подготовката на Българското председателство на Съвета на ЕС e водещ приоритет за целия служебния кабинет, напомни заместник министър-председателят по подготовката на българското председателство Деница Златева.

"Съставихме подробен анализ на аспектите на подготовката, в които има неизяснени въпроси и  забавяне. Отличната комуникация между ресорните министерства ще ни позволи в максимално кратък срок да се справим с предизвикателствата, които в голямата си част са свързани с институционалната координация и ясното разпределение на финансовите средства по различните направления на подготовката. Помага ни това, че в работата си се ръководим от принципа на приемствеността. Наясно сме колко е важно на фона на промени в изпълнителната власт в този ключов момент на членството ни в ЕС подготовка на Председателството да не бъде възпрепятствана от политически фактори. Това е причината да влагаме усилия в обезпечаването работещите по Председателството екипи с достатъчен брой квалифицирани кадри. Отбелязваме като успех, че в политическата програма на триото са заложени въпроси от ключово значение за България като общоевропейските мерки за гарантиране на справедлива система за корпоративно данъчно облагане, както и осигуряване на надежден режим за справяне с данъчните измами", каза служебният вицепремиер.

Със средносрочната бюджетна прогноза за периода 2016-2018 г. в централния бюджет са предвидени средства за обезпечаване на подготовката и провеждането на Председателството. Напомняме, че при предаването на поста на своя наследник, служебния министър на финансите Кирил Ананиев Владислав Горанов обяви, че българското председателство на Съвета на Европейския съюз ще струва до 150 милиона лева.

"Предприели сме необходимите действия за коригиране на планираните средства по години и видове дейности в съответствие с променения график на подготвителните дейности във връзка с изместването на периода за провеждане на българското председателство с шест месеца по-рано от предвиденото", обясни министърът на финансите Кирил Ананиев.

Сред приоритетните области в шестмесечната програма на председателството е постигането на единно пространство на ЕС по отношение на ДДС чрез реформиране на регулаторната европейска рамка по отношение на трансграничната търговия със стоки между държавите членки и въвеждането на един по-опростен, по-ефективен и по-устойчив на измами режим, който да доведе до намаляване на административната тежест и разходите за бизнеса и данъчните администрации, както и значително ограничаване на трансграничните измами с ДДС.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във