Банкеръ Daily

Финансов дневник

Danske Bank намалява перспективите, тъй като скандалът с прането на пари тежи

Датската банка Danske Bank намали перспективите си за 2019 г. след разочароващото първо тримесечие, дължащо се на последиците от скандала с пране на пари в нейния естонски клон, който предизвика множество реакции в банковия сектор на скандинавските страни, съобщава Ройтерс.

Най-големият кредитор на Дания се опитва да възстанови доверието сред инвеститорите и клиентите, след като миналата година заяви, че е канализирала 200 милиарда евро от подозрителни плащания през своя естонски клон между 2007 и 2015 година.

Днес се каза, че значителните инвестиции, направени за подобрението на имиджa, са довели до нарастване на разходите, докато по-високите разходи за финансиране също са оказали влияние върху резултатите от първото тримесечие. Това натрупа допълнителен натиск върху цената на акциите, която се срина с повече от 8% в сутрешната търговия. "Естонският случай продължава да изисква значително внимание от страна на ръководството, включително текущите разследвания и нашите усилия за възстановяване на доверието", се казва в изявление на временния главен изпълнителен директор Йеспер Нилсен.

Инвеститорите все още чакат да разберат мащаба на потенциалните глоби от властите в САЩ и другите страни. Въпреки това, размерът и времето на всяка потенциална глоба все още са неясни, което води до несигурност по отношение на перспективите на банката.

От Danske bank заявиха, че очакват нетният лихвен доход за цялата година да бъде по-нисък от нивото от миналата година. По-рано той заяви, че очакваният чист доход от лихви е около нивото през 2018 година.

Банката запази прогнозата си за годишна нетна печалба в диапазона от 14 милиарда до 16 милиарда датски крони (2,1 милиарда долара - 2,4 милиарда долара), но заяви, че сега ще има очаквана печалба от 1,3 милиарда крони при продажбата на неговата пенсионна единица Danica в Швеция.

Цените на акциите, които се свиха наполовина от март миналата година, се търгуваха на цени до 119.85 крони. "Съществуват трудни структурни проблеми с по-ниски лихвени проценти и тежка конкуренция", каза анализаторът на Сидбанк Микел Емил Йенсен.

Поверителен документ на ЕС, цитиран от Ройтерс, показа, че руската централна банка е изпратила предупреждения към естонските и датските регулатори през 2007 и 2013 г. за подозрителни сделки в естонския клон на Danske Bank, но те са били пренебрегнати.

От Danske заявиха, че през първото тримесечие разходите са с 9% по-високи в сравнение с предходната година, главно заради инвестиции, спазване на правилата и усилията за борба с изпирането на пари. "Част от повишената цена е свързана с Естония, но според мен всички банки трябва да имат по-голяма активност по отношение на борбата с финансовите престъпления", каза главният финансов директор Кристиан Балцер в интервю за Ройтерс. Банката е видяла "много малък" ефект върху финансовия си резултат от 8 500 клиенти в Дания, напуснали банката през първото тримесечие, каза още директорът.

От банката съобщиха, че са изразходили и значителни средства, заради проведените около 750 срещи с клиенти в общината. "Когато се срещаме с бизнес клиенти, те вече не говорят за пране на пари. Така че започваме да виждаме светлина в края на тунела", казва Балцер.

Печалбата се е понижила с 35% до 4,01 млрд. датски крони, под прогнозата на анализаторите от 4,47 милиарда.

Facebook logo
Бъдете с нас и във